Nynazisterne i Golden Dawn går frem i meningsmålingerne

Alle partier i det græske parlament går tilbage i forhold til valgresultatet i juni, undtagen Golden Dawn, der ifølge en meningsmåling står til 10,5 procent af de græske stemmer. Flere af partiets valgte politikere har truet eller overfaldet politiske modstandere, migranter og andre de ikke anser som rene grækere.

Partiets aktivister går dagligt rundt i grupper i Athen og andre store græske byer, hvor de agerer selvbestaltet vagtkorps og autoritet. Grupper af fascister med tilknytning til partiet står bag stribevis af brutale overfald og sågar mord. På trods af det, slutter et større og større antal grækere op om Golden Dawns politik.

Udover den umenneskelige og brutale retorik mod flygtninge og indvandrere, samt de mange overfald som partiet er involveret i, har de også et andet fokus: Partiet forsøger også at vinde sympati ved offentlige maduddelinger til fattige grækere.

Et kriseramt Grækenland tvinges af EU og IMF til at gennemføre massive nedskæringer i den offentlige sektor. Samtidig er landet på grund af EU’s flygtningepolitik blevet det transitland, hvor flest immigranter ender. Dette har skabt en situation, hvor Golden Dawns racistiske retorik vinder frem, og deres brutale voldelige fremfærd får plads.