Antiracistisk succes for svenske teenagere

I juli måned i år afholdte Svenska Motståndsrörelsen, SMR, en manifestation i den Svenske by Bollnäs, 300 km nord for Stockholm. Manifestationen skulle skabe opmærksomhed omkring en massevoldtægt, som de mener en gruppe indvandrere står bag. Men bag dette lå en racistisk agenda om at udpege voldtægtsmændenes etnicitet som årsag til forbrydelsen.

Dette fik de tre lokale teenagere, Ester, Kaisa og Nadja til at indkalde til en stor demonstration mod racisme den 25. august. De udtrykker deres medfølelse med den unge kvinde, som blev udsat for voldtægt, men vender sig mod holdningen, om at en bestemt etnisk baggrund skulle danne grundlag for voldtægten. De opfordrede alle, der er trætte af manifestationer og udtalelser som SMR’s, til at vise sin modstand mod alle former for racisme.

SMR indkaldte herpå til moddemonstration og flere racistiske svenske politikere anklagede pigerne for, med deres antiracistiske demonstration, at være fortalere for voldtægt og opfordre til vold. På forskellige nazistiske hjemmesider opfordredes i kommentarer til at halshugge og påkøre deltagere i den antiracistiske demonstration. Desuden har de tre arrangører modtaget personlige trusler på nettet.

Svenska Motståndsrörelsen

Dannet i 1997 af folk fra bl.a. Vitt Ariskt Motstånd (VAM) og Riksfronten.
Organisationen var på sit højdepunkt i 2001, både hvad angår størrelse og indflydelse. I dag er organisationen ret sekterisk, og har et dårligt forhold til resten af den svenske nazibevægelse.
Svenska Motståndsrörelsen profilerer sig som en modstandsbevægelse, hvor medlemmerne opfordres til at træne både militært og fysisk, for at kunne forsvare Sverige mod ”forræderne” og ”indtrængerne”.
Aktivister med tilknytning til organisationen stod i 1999 bag mordet på den svenske fagforeningsleder Björn Söderberg, og en stor andel af medlemmerne er, er ifølge expo.se, dømt for grov vold og våbenbesiddelse.
Svenska Motståndsrörelsen har i dag aktive lokalgrupper i flere byer, primært udenfor storbyerne, og betragtes som ekstremt voldelige.

På trods af trusler stod pigerne ved at ”man aldrig kan propagandere for meget for alle menneskers ligeværd” og holdt fast i planerne om den antiracistiske demonstration. Dette er blevet fulgt af flere landsdækkende svenske medier.

Se klip hos SVT

Klokken 13.00 i går mødte cirka 100 tilrejsende nazister op på torvet i Bollnäs. Her fik de kun et minimum af opmærksomhed og tilsyneladende fulgte ingen borgere i byen SMR´s opfordring til at ”mingle” med dem. To timer efter havde de atter forladt torvet i den lille svenske by.
Klokken 17.00 startede den antiracistiske demonstration. Her havde 400 mennesker valgt at møde op. De tre lokale piger, der havde indkaldt til demonstrationen, kunne stolt vise, at i Bollnäs ville man ikke acceptere SMR´s racistiske fremfærd.

Demonstrationen bød på taler fra en tidligere generalsekretær for Ungdom mot Rasism, en lokal ordfører fra Vänsterpartiet og underholdning fra stand up-komikere. Demonstrationen blev fulgt af både lokale og landsdækkende medier, heriblandt svensk TV.

Lørdagens succes beviser endnu engang, at uanset hvor lille en by man kommer fra, betaler det sig at forsvare de værdier man tror på og protestere når fascismen stikker sit grimme ansigt frem.