Rostock 1992 – 2012 – Problemet er racisme!

For 20 år siden eskalerede angrebene på et flygtningecenter, i bydelen Lichtenhagen i Rostock. Et racistisk opløb stod bag den voldeligste racistiske folkeopstand i Tyskland, siden 2. Verdenskrig.

Pogrom

En pogrom er et folkeligt voldeligt opløb, der retter sig imod et mindretal, som enten er godkendt eller tolereret af statsmagten.

August 1992 Rostock Lichtenhagen

I en periode på over tre dage angriber flere hundrede mennesker et asylcenter og en tilstødende bygning der huser løs-arbejdere, med sten og molotovcocktails. Den angribende gruppe bestod af både organiserede og ikke-organiserede nazister, unge og beboere ledsaget af flere tusinde tilskuere.
En folkefests-stemning opstod i området omkring det nybyggede kvarter i Rostock-bydelen, der i vid udstrækning kunne fortsætte uden indgriben fra politiet. Tilrejsende antifascister og antifascister fra Rostock var i klart undertal og mange deltagere i en antifascistisk demonstration blev efterfølgende anholdt.

På tredjedagen optrapper den racistiske menneskemængde deres angreb og sætter ild til en af asylcenterets bygninger, der huser en gruppe vietnamesiske løsarbejdere. Som om dette ikke er nok, stormer racisterne under jublende tilråb fra tusinder af tilskuere, bygningen og smadrer løs med baseball-bats. På det tidspunkt befinder der sig omkring 100 mennesker i bygningen der flygter hen over taget ind til en tilstødende bygning. Politiet har overladt området til de frådende masser der forhindrer brandvæsenet i at komme frem.

Som reaktion afholdes der den følgende weekend, under massivt politiopbud, en antifascistisk demonstration med over 20.000 deltagere.

Politisk brandstiftelse og racistisk hverdagskultur

Begivenhederne i Rostock Lichtenhagen er ikke et enkeltstående tilfælde, men et sørgeligt højdepunkt på en racistisk ophedet stemning der opstod i Tyskland i starten af halvfemserne.
”Omfanget af den højreradikale terror og store dele af befolkningen og politikernes opbakning, i årene efter murens fald, er svær at forstå. 17 døde, 453 alvorligt kvæstede og over 1900 voldelige overgreb alene i 1989-1992” udtaler journalisten Matthias von Hellfeld. I 1992, året for angrebet i Rostock, var der otte sprængstof-anslag og 545 brandanslag, de fleste rettet mod flygtningecentre.

Siden 1985 arbejdede CDU/CSU (Tysklands konservative kristendemokratiske parti) for en indskrænkning af menneskers individuelle rettigheder til at søge asyl. Efter murens fald begyndte CDU/CSU en kampagne for en opstramning af asylsøgendes grundrettigheder. Hjulpet på vej af medierne opstod myten om at Tyskland var ved at blive oversvømmet af falske asylansøgere der misbrugte det tyske systems asyl-rettigheder til at nasse på samfundet.

Demonstration 25. august 2012

Under paroler som ”Ingen udvisninger!” ”Luk asylfængslerne” og Lige rettigheder til alle”, indkalder over 40 organisationer til demonstration i Rostock i dag. Demonstrationen er indkaldt for fælles at mindes ofrene for racistisk og nynazistisk vold og for at vise at et andet samfund er muligt.