Politiken overtager DF-retorik i Café Viking-sagen

I løbet af få dage er Jane Pedersen blevet berømt i hele landet. Hun afviste ikke blot at betale de såkaldte beskyttelsespenge, men gik også i offentligheden med problematikken, da hendes butiksruder blev smadret.
Mange mennesker beundrer hendes mod, og støtten til hendes sag er stor.

Så stor, at også politikerne fra Christiansborg ikke kan lad være med at blande sig. Det var kun et spørgsmål om tid førend Dansk Folkepartis snart tidligere leder, Pia Kjærsgaard, trådte i karakter og ville vise sin egen og partiets støtte til Jane Pedersen.

Pedersens svar blev et forbillede for mange her i landet. Hun mener nemlig, at problemet ikke drejer sig om race eller etnicitet, men organiseret kriminalitet. At både etniske danskere og ikke-etniske danskere er involveret i organiseret kriminalitet ikke en hemmelighed.
I Cafe Vikings tilfælde har det været bandemedlemmer med en anden etnisk baggrund end dansk.

Jane Pedersen afviser konsekvent støtten fra DF: ”Det her drejer sig ikke om racisme. Det handler om retfærdighed.” siger hun til Ekstra Bladet. Hun siger videre: ”Hun (Kjærsgaard, red.) er alt for racistisk til mig.” De facto udtaler hun, at Kjærsgaard er uønsket i hendes cafe.

En modig og stærk reaktion, med en nuancering som mangler mange steder, f.eks. i Politikens udgave i dag den 25. august. Under rubrikken dagens tegning og med overskriften “Ramasjang” får tegneren Mette Dreyer lov til at publicere sin mening med en tegning. Der kan man se tre mennesker, som åbenbart ikke er etniske danskere, angribe Café Viking og sige; ”Hvis politiet kommer er vi ikke kriminelle. Vi er bare dårligt integrerede.”

Nu er det jo hendes private mening, men alligevel kunne man have ønsket at Politiken i det mindste havde skrevet en eller anden kommentar, som retter sig mod det syn på indvandring: at kriminalitet har en etnisk årsag i stedet for en social. “Det er jo bare en tegning” kan argumenteres. Rigtigt nok, men på sin vis understøtter denne slags ytringer en udbredelse af racistiske holdninger som endnu også har nået den politiske midte og til dels den parlamentariske venstrefløj.

Jane Pedersen har gjort noget som mange andre vælger ikke at gøre. Hun ser på de sociale årsager, i stedet for at vælge den nemme vej og forbinde kriminalitet med etnicitet.

Tobias Alm

Tags: