Berlin: Demo imod nazistisk rekruttering

Kampagnen ‘Turn Left – Smash Right’ har kørt over et par måneder med forskellige aktiviteter i Schöneweide, blandt andet koncerter og andre kulturelle happenings. Målet var at skabe en alternativ kultur i bydelen, som er præget af massiv nazistisk aktivitet.

I løbet af de sidste par år er flere og flere nazistiske tilholdssteder skudt op i Schöneweide. Sidste skud på stammen er butikken ‘Hexogen’, der sælger nationalistisk mærketøj og våben, så som pebersprays og slagvåben.
Indehaveren er lederen for NPD-Berlin, Sebastian Schmidtke. Det er også ham der står bag hjemmesiden NW-Berlin, der fungerer som samlingspunkt for forskellige nazistiske grupperinger i Berlin og omegn.

Nazi-aktiviteten i Schöneweide afspejles i en stigende mængde politisk motiverede overfald. Der er ikke en måned i 2012, hvor nazister ikke har overfaldet politiske modstandere eller minoriteter i bydelen.

Turn Left – Smash Right-kampagnen fokuserede på det problem, at nazisterne har nemt ved at rekruttere nye folk når de kan mødes fysisk, og hvor farligt det derfor er, at de får flere og flere lokale tilholdssteder. Et andet fokusområde var, hvordan det er vigtigt at tilbyde en antifascistisk og alternativ ungdomskultur i Schöneweide.

Demonstrationen i lørdags samlede trods silende regnevejr omkring 300 antifascister. Vi startede ved togstationen Schöneweide, og bevægede os derefter igennem kvarteret. I løbet af ruten stoppede demonstrationen ved flere nazistiske tilholdssteder.
Første stop var en boghandel ejet af en aktiv nazist fra Berlin. Derefter fortsatte vi mod Brüchnerstrasse, også kaldet ‘den brune gade’ på grund af den massive nazistiske aktivitet her.
Efter også at have passeret ‘Darkside’, en MC-klub ledet af en tidligere top-nazist, og efter en episode hvor politiet og hurtigt reagerende antifascister forhindrede tre-fire nazisters angreb på demonstrationen, nåede vi til Brückenstrasse.
Her ligger værtshuset ‘Zum Henker’, der er et centralt mødested for nazister i Berlin. Her holder den forbudte nazi-gruppering ‘Frontbann 24’ kammeratskabsaftener. NPD afholder også forskellige arrangementer og der er ofte koncerter med nationalistiske og nazistiske bands. Siden værtshuset åbnede i februar 2009, er flere overfald blevet begået med udgangspunkt fra værtshuset.

Da demonstrationen passerede nazi-værtshuset, var facaden næsten umulig at se på grund af et massivt politiopbud. Dog kunne vi se at seks nazister stod og fotograferede demonstrationen fra balkonen over værtshuset. Flere af dem var fuldt maskerede og havde professionelt kameraudstyr. Demonstrationen fortsatte en smule længere ned af Brückenstrasse og stoppede ved den tidligere omtalte butik Hexogen. Også her var udsynet spærret af politiet der sørgede for at beskytte butikken mod demonstranterne. Længere nede af gaden gentog scenariet sig, med maskerede nazister der tog billeder af demonstranterne. Denne gang var de dog kun to, men også fuldt maskerede.

Demonstrationen reagerede ved at stoppe op og råbe slagord, flere tog billeder af nazisterne og efter demonstrationen blev der lagt et billede op på nettet hvor de maskerede nazister fik afsløret deres identiteter.

Link til Who is who in Brückenstr.

Demonstrationen endte tilbage ved Schöneweide togstation og antifascisterne fulgtes væk fra området. Fire antifascister blev anholdt i løbet af demonstrationen.

Schöneweide er et godt eksempel på et område, som nazister betragter som deres hjemmebane. Området omkring Brückenstrasse er domineret af ultranationalister og nazister. Da demonstrationen for eksempel forsvarede sig mod de tre-fire angribende nazister, stod der mennesker på de ovenstående altaner og buhede af demonstrationen. Flere fremtrædende nazister bor i området, deriblandt Sebastian Schmidtke.

Kampagnen har formået at sætte fokus på hvor stærkt nazisterne står i området omkring Schöneweide, men det antifascistiske arbejde må fortsætte kontinuerligt og konsekvent, for at svække nazisterne og deres tiltagende rekruttering.

Læs mere om kampagnen