Rejsereportage: Tosseparade i Thyborøn

17 viljestærke DDL’er gennemførte søndag eftermiddag en mildest talt forkølet manifestation i det nordlige Thyborøn, hvor de lokale ikke var synderligt begejstrede ved udsigten til at få besøg af den hvide races fortrop. To biler med aktivister fra Aarhus havde taget turen til fiskerbyen for at dele flyers ud og holde en moddemonstration. Denne blev af politiet henvist til et øde havneområde i det nordøstlige hjørne af byen – et godt stykke fra DDL’s rute.

Allerede før klokken 15, hvor fascisternes manifestation oprindeligt skulle være begyndt, havde både unge og gamle forsamlet sig i små klynger i Bredgade ved togstationen og på omkringliggende pladser og trappestene for at holde udkig efter fascisterne.

“Hvor er de?”, “Er I nazister?” var nogle af de mange kommentarer til Projekt Antifas udsendte, der følte sig lidt som fremmedelementer i de uvante omgivelser og selvfølgelig straks blev lagt mærke til. “De skal ikke lave noget i vores lille by. De skal ikke komme her og lave en masse fis og ballade og tro, at de er noget, for det er de ikke!”, bekendtgjorde en fyr i cowboyjakke, da det var gået op for de tilstedeværende, at vi var på deres side, når DDL indtog gaderne.

“Hvorfor har I ikke anmeldt en moddemonstration?”, blev vi spurgt af nysgerrige, der bifaldt vores ankomst, men undrede sig over, at vi ikke var bedre organiseret. Men som så meget andet, kan turister udefra jo ikke gøre alt det hårde arbejde på vegne af andre, og da slet ikke med så kort varsel.

Det viste sig snart, at politiet havde beordret værtshusene lukket kl. 15:45, hvortil fascisternes ankomst var blevet rykket. Men thyborønboerne mente, at de skam selv bestemte, hvornår og hvad der skulle holdes åbent. Derudover blev der småsnakket om politik folk imellem og det principielle i, at man havde ret til at demonstrere. “Vi har aldrig haft problemer med indvandrere herude”, sagde en kvinde, der havde taget sine børn med til lejligheden. Datteren var bekymret for, om de mon turde møde op, men moren forsikrede hende om, at hvis de turde møde op i Aarhus, så turde de også møde op i Thyborøn. Byens borgere havde altså hørt om balladen i Smilets By.

Ingen af de hætteklædte hadere tog toget, for politiet havde pludselig valgt at rykke ankomststedet til længere væk fra stationen. Ikke af frygt for de venstreorienterede, der i dagens anledning havde valgt at kalde sig ‘Jyder for mangfoldighed’, men af frygt for eventuelle repressalier fra de lokale beboere, der tydeligvis var villige til at tage sagen i egen hånd. Fra flere uafhængigt af hinanden lød det, at de skulle i havnen, hvis de prøvede på noget. I Thyborøn nøjedes man ikke bare med at se til. Selv de få tilstedeværende politibetjente bekræftede, at man ikke skulle komme udefra og forsøge at lave noget om her i byen, for så fik man altså klar besked fra befolkningen selv.

Antifascisterne på havnen fik ikke lov til at rykke sig uden for det anviste areal. Men da det var gået op for de forbipasserende i nærområdet, at demonstranterne delte flyers ud imod Danish Defence League og for multikulturel tolerance, kom en del til og hjalp med at omdele løbesedlerne. Nogle børn fik også lov at holde aktivisternes banner og blev fotograferet sammen med det af den etablerede presse, der også var mødt frem for at opsnuse eventuel ballade – men det blev dog ved spekultationerne.

Vi fik desværre kun et enkelt glimt af tosseforsamlingen på lang afstand, da politiets overordnedes plan var at holde os isoleret og på afstand. Cirka klokken halv fem, mindre end en time efter DDLs sørgelige march var indledt, var det hele forbi. Fascisterne var blevet eskorteret ud af byen, og de tilbageholdte PA-reportere, der desværre ikke kunne få lov at bevæge sig frit rundt i byen for at dokumentere begivenhederne, kunne vende tilbage til deres tilbageholdte kammerater på havnen, hvorefter vi forlod byen.

Dagen blev formentligt bedst opsummeret af TV Midt-Vests oplæser, der i 19.30-nyhederne afrundede et indslag om DDL’s demonstration med ordene: “DDL fik ikke nogen nye medlemmer i Thyborøn i dag”.

Tags: