Nynazister angriber sultestrejkende iranere

Klokken lidt i et lørdag eftermiddag blev gruppen af iranske asylansøgere, der i 11 dage har sultestrejket i protest mod deres situation, angrebet på Christiansborg Slotsplads af tre nynazister fra Danmarks Nationale Front. Ingen sultestrejkende eller asylaktivister kom heldigvis noget alvorligt til.

Ved middagstid lørdag ankom de 11 afviste iranske asylansøgere, der siden 23. maj har sultestrejket i protest mod deres situation i det danske asylsystem, sammen med en gruppe asylaktivister til Christiansborg Slotsplads for at fortsætte deres sultestrejke der. Gruppen af asylansøgere havde dog kun ophold sig på Slotspladsen i knap tre kvarter, da fire personer fra den voldelige, nynazistiske organisation Danmarks Nationale Front (DNF) dukkede op ved de sultestrejkende. Ifølge DNF’s hjemmeside var de ude og dele løbesedler ud og sætte klistermærker op i det indre København, og de kom angiveligt tilfældigt forbi de sultestrejkende.

Gamle kendinge bag angreb

Der var ifølge Projekt Antifas oplysninger tale om de gamle DNF-kendinge Nicolai Boesen, Tim Nielsen og Oliver Cox. De var i selskab med en lyshåret ung kvinde, Nadiya Vasylenko (der er kærester med Oliver Cox), der filmede eller tog billeder af hele angrebet.

Gruppen af nynazister kom hen til de sultestrejkende og tog poseringsbilleder af hinanden foran dem. Derefter trak de sig nogle få meter væk, og de tre mandlige nynazister begyndte herefter at sætte DNF-klistermærker op på et skilt og råbte “Danmark for danskerne!” ad de sultestrejkende, imens de heilede.

En gruppe af tilstedeværende frivillige aktivister reagerede, og gik hen til nynazisterne og bad dem om at skride deres vej, hvorefter nynazisterne begyndte at slå og sparke på aktivisterne og tililende iranere. Oliver Cox, der optrådte klart mest aggressivt af de tre nynazister (iført en vinrød jakke på TV2s video), samlede herefter en cykel op og kastede den mod den ene af aktivisterne, hvorefter han trak sig væk og samlede en sten op, som han truede folk med. Det kom kortvarigt til håndgemæng mellem nynazister og asylaktivister, der forsøgte at beskytte de sultestrejkende. Herefter trak nynazisterne sig heilende væk og bevægede sig ned langs Børsen, over Børsbroen bagom Holmens Kirke. Få minutter ankom politiet til stedet.

Ingen tilskadekomne

TV2 var til stede og i færd med at filme et indslag om sultestrejken, da nynazisterne gik til angreb. Som det fremgår af TV2’s optagelser optrådte nynazisterne meget aggressivt over for iranerne og de tilstedeværende aktivister. Alle var naturligvis meget rystede over det umotiverede og grove angreb, men heldigvis kom ingen af de sultestrejkende til skade under angrebet, og asylaktivisterne slap med nogle knubs. Sammenstødet endte i stedet med, at nynazisterne måtte trække sig.

Se videoen fra angrebet på TV2’s hjemmeside

De sultestrejkende iranske asylansøgere havde indtil i dag opholdt sig i det kommunalt ejede Demokratihuset på Vesterbro, siden de tirsdag blev smidt ud af Stefanskirken på Nørrebro. De begav sig ved 12-tiden lørdag til Christiansborg Slotsplads efter at Københavns Kommune ikke længere ville huse de sultestrejkende i Demokratihuset. Efter angrebet forlod gruppen Slotspladsen for at få ro efter den meget rystende oplevelse.