Fascistisk hovedkvarter i Sønderjylland afsløret

Fredag aften afholdt Danish Defence League (DDL) igen fest for medlemmer og sympatisører fra hele landet. Den foregik i organisationens sønderjyske klubhus, der ligger i landsbyen Bov, to kilometer udenfor Padborg.

Forud for fredagens fest gennemførte en gruppe på 40 DDL-medlemmer og andre fascister ved 19-tiden en manifestation ved det islamiske kulturhus på Krudthusvej i Horsens. Et massivt politiopbud forhindrede dog fascisterne i at nå frem til kulturhuset, og Sydøstjyllands Politi anviste i stedet en nærliggende parkeringsplads. Efter en kort samling satte hovedparten sig ind i deres biler og kørte sydpå til Bov, hvortil de ankom omkring halv ti.

I demonstrationen deltog også medlemmer af Danmarks Nationale Front samt en delegation fra White Pride, blandt andet Andreas Holmenlund Snedker, der for ganske nyligt blev dømt for vold.

Klubhuset

Aftenens DDL-fest foregik i DDL Sønderjyllands klubhus, der er beliggende et stenkast fra den dansk-tyske grænse ved Padborg på adressen Hærvejen 13A i Bov. Klubhuset har i mere end et halvt år været samlingspunkt for DDLs aktiviteter i Sønderjylland. Blandt andet har huset været ramme om en række fester og DDL-møder, f.eks. en fælleseuropæisk fest med deltagelse fra English Defence League (EDL) og en række andre europæiske Defence Leagues efter EDL-demonstrationen i Aarhus den 31. marts i år.

Klubhuset har til huse i en 279 kvadratmeter stor lade- og staldbygning, der sammen med resten af bygningerne på matriklen og den godt 3000 kvadratmeter store grund siden september 2003 har været ejet af en person ved navn Søren Lehmann. Kernegruppen, der bruger klubhuset til hverdag til fester og sociale arrangementer, er vennekredsen omkring hovedpersonerne i Danish Defence Leagues afdeling i Sønderjylland.

DDL Sønderjylland

Danish Defence League Division Sønderjylland er afdelingens officielle navn. Den udgøres af en gruppe på cirka ti personer og ledes af DDL’s formand, den voldsdømte Kasper Mortensen, der også er tovholder på klubhuset på Hærvejen i Bov.

DDL Sønderjylland er den klart største og mest aktive af DDL’s afdelinger, og udgør også hovedkernen af aktivisterne ved organisationens happenings og demoer. Selvom den sønderjyske afdeling af DDL primært består af folk, der ikke tidligere har gjort sig bemærket i andre fascistiske bevægelser i Danmark, har sønderjyderne bånd til tidligere medlemmer af Dansk Front, folk fra nazipartiet DNSB og den nazistiske hooligangruppe White Pride. Inde i klubhuset hænger der da også propaganda fra både Dansk Front, Danmarks Nationale Front og White Prides politiske gren, den århusianske forening Vederfølner.

Kasper Mortensen har derudover tætte bånd til rockergruppen HA’s støttegruppe Devils Choices afdelinger i området, ligesom andre af DDL’s sønderjydske medlemmer har nære bånd til Hells Angels.

Breivik-sympatier

Kasper Mortensen optrådte i Ekstra Bladet den 28. april i år, hvor han gjorde sig bemærket ved at lufte sine racistiske holdninger, og især sine sympatier over for den fascistiske terrorist og massemorder Anders Behring Breiviks politiske holdninger. Til Ekstra Bladet udtalte Kasper Mortensen bl.a. at Breiviks “ideologi minder om vores, ” men at han ikke har noget med DDL at gøre. Ifølge Kasper Mortensen var Breiviks mord på 77 mennesker sidste sommer en gal mands værk, men ikke mere gal, end at DDL-formanden er enig i Breiviks ideologi:
“I bund og grund har han ret. Der er ikke noget at komme efter i de ting han siger. Han ved, hvad det hele handler om.”

På fotos fra sidste år optrådte DDL Sønderjylland maskeret og bevæbnet med køller. Kasper Mortensen selv er tre gange dømt for grov vold. For nylig blev han idømt seks måneders fængsel efter at han overfaldt en dørmand i Aabenraa med en strømpistol.

DDL – en fascistisk gadebevægelse

Mens Kasper Mortensen fungerer som Danish Defence Leagues officielle ansigt ud ad til, er den egentlige leder af DDL den københavnske nynazist Philip Traulsen, der også deltog ved aftenens manifestation og efterfølgende fest. Traulsen har en fortid i Dansk Front og den nynazistiske organisation Danmarks National Front (DNF). Netop forbindelsen til tidligere medlemmer af det hedengangne nazinetværk Dansk Front er vigtig for DDL, da organisationen derigennem kan trække på erfaringerne fra sidste årtis forsøg på at opbygge en stærk, landsdækkende fascistisk gadebevægelse.

Klubhuset i Bov er en vigtig del af DDL’s strategi om at opbygge en sådan fascistisk gadebevægelse efter engelsk forbillede, da det tjener som et mødested og danne rammerne om DDL’s hvervning af nye medlemmer fra det lokale ungdomsmiljø gennem sociale arrangementer.

DDL er, som man så ved deres demonstration i Aarhus, voldsberedte, og kombinationen mellem medlemmernes antimuslimske og racistiske idegrundlag, kontakter til personer fra militante, nynazistiske grupper, og en klassisk, fascistisk gadestrategi betyder, at DDL kan og vil være en trussel på gadeplan mod venstrefløjen og mod minoriteter, der falder uden for organisationens antimuslimske og fascistiske verdensbillede. Aftenens forsøg på at gennemføre en gademanifestation ved et islamisk kulturhus i Horsens er et godt eksempel på DDL’s strategi og selvbillede som fascistisk gadebevægelse. Det samme var DDL’s mobilisering i Gullestrup sidste år, hvor organisationen trak 30 voldsberedte fascister i den lille midtjyske landsby i forbindelse med en voldtægtssag, hvor den mistænkte gerningsmand havde somalisk baggrund. Danish Defence League er lige nu den mest aktive, fascistiske organisation på gadeplan.

Ikke første gang

Sønderjylland har før huset fascistiske tilholdssteder og aktiviteter. Efter at være blevet forbudt i Tyskland, slog den tyske naziorganisation Nationalistische Front (NF) sig i 1994 ned i et hus i landsbyen Kværs, der ligger 19 kilometer fra Bov. Her oprettede NF et trykkeri, der skulle sprede nazipropagangda til Tyskland. Det blev dog for meget for de lokale beboere, der i forvejen lå i konflikt med den lokale nazist og tidligere SS-mand Thies Christoffersen. En stor demonstration arrangeret af lokale og Antifascistisk Aktion i september samme år lagde pres på NF, og kort tid efter stormede lokale beboere naziborgen og jog nazisterne ud af Kværs. Da de rykkede til Kollund få kilometer der fra, hvor de lokale med støtte fra antifascister fra resten af landet, fik jaget NF endegyldigt ud af Sønderjylland.

Større held havde det danske nazipartiet DNSB i midten af sidste årti med at gennemføre en lang række koncerter i grænseregionen, der fik lov til at foregå uforstyrret. Arrangementerne var især målrettet tilrejsende tyske nazister.

Læs BT’s reportage fra demonstrationen i Horsens

Tags: