Hollande er ny præsident i Frankrig

For anden gang i Frankrigs historie får landet en socialdemokratisk præsident. Anden valgrunde sejrede François Hollande over den siddende præsident, konservative Nicolas Sarkozy. Hvis venstrefløjen også får flertallet i parlamentsvalget om en måneds tid, er de efter mange års fravær tilbage på magtens tinde.

Hovedsageligt må Hollandes sejr ses om et fravalg af Sarkozy. I løbet
af sin tid som præsident har han nået at blive Frankrigs mest upopulære
præsident nogensinde. Den virkelige vinder af valget må desværre ses i den
fascistoide Marine Le Pen fra Front National. I den første runde kom hun op på 17,9 pct. som er det bedste resultat for en kandidat fra Front National nogensinde.

Sarkozy prøvede at fiske vælgerstemmer i hendes parti og valgte en meget
nationalistisk valgkamp med agitation imod indvandring og især muslimer. Manøvren har dog været alt for gennemskuelig og virkede ikke. Tværtimod, erklærede Marine Le Pen at hun ikke anbefalede nogen af de to kandidater og ville stemme blankt. Nu hvor Sarkozy har tabt valget står det klart at hans
parti, UMP, vil have store skænderier og uenigheder mellem dets forskellige fløje. Og det er ser ud som at den del af partiet som bakkede op om den yderligere højredrejning vil prøve at gå imod Sarkozy.

Dem som har været pro højredrejningen forventes at vende sig mod Marine Le Pen og dermed Front National. Det er åbenlyst at Marine Le Pen prøver at etablere sig som et alternativ for de skuffede konservative på højrefløjen.

Marine Le Pen ønsker at transformere Front National til samlingsparti for en samlet højrefløj i Frankrig. Desværre er hendes chance for at få succes med sådan en plan ikke dårlig.