Stærke nationalistiske toner i fransk valgkamp

Frankrigs befolkning skal vælge en ny præsident. Den nuværende præsident
Nicolas Sarkozy, som vandt sidste valg med en højreorienteret “Law and order”-politik, ser ud til at miste støtte hos mange vælgere i Frankrig.

I Frankrig bliver præsidenten valgt direkte af befolkningen, og i weekenden blev første runde afgjort. François Hollande fra det socialdemokratiske parti Parti Socialiste, fik flest stemmer med 28,6% og Sarkozy fik 27,2%. Dermed går de begge videre til anden runde af valget, da ingen af dem opnåede flertal i første runde.

Meget bekymrende er det, at Marine Le Pen fra det fascistoide højreparti Front National fik 17,9%. Det er det bedste resultat en præsidentkandidat fra partiet har fået nogensinde. Mindre aggressiv end hendes far, stifteren af Front National Jean Marie Le Pen, men lige så populistisk og højreorienteret, tegner hun et billede af landets muslimer som fjender af Frankrig. Efter mordserien i Sydfrankrig få uger tilbage, brugte hun igen hele repertoiret af
antimuslimsk retorik. Blandt andet har hun sammenlignet muslimerne med en besættelsesmagt:

– “Hele bydele i landet er i muslimernes hænder og vi gør intet. Jeg siger: vi undervurderer faren,” har hun udtalt.

le-pen.jpg
Billedet: Marine Le Pen, Front National.

Det er dog ikke kun muslimerne, som er problemet, mener hun. Det er også venstrefløjen, som med deres menneskerettigheder lukker muslimerne ind i landet. Retorikken er den samme som Dansk Folkeparti bruger her i Danmark.

Jean Luc Melenchon fra Front de gauche (Venstrefronten), en valgkoalition af venstrefløjspartier, som fik 11,1% af stemmerne, har anbefalet sine vælgere at stemme på Hollande. De andre kandidater har ikke ytret noget.

melenchon.jpg
Billedet: Jean Luc Melenchon, Venstrefronten. En af valgets overraskelser.

Med en massiv stramning af udlændingepolitikken prøver Sarkozy dog at gøre sig populær hos de ekstreme højrevælgere fra Front National. Han har for nylig foreslået at indføre grænsekontrol mellem Tyskland og Frankrig igen for at stoppe illegal indvandring. Det til trods for at det kun er EU kommisionen som kan beslutte at lukke grænserne mellem EU-lande, og trods at politiet ytrer at sådanne indgreb ikke hjælper.

Sarkozy står imidlertid fast ved sit forslag. Manøvrens formål er tydeligvis at tiltrække højrevælgere. Det samme gælder hans idé om at indføre sprogtest af indvandrere i Frankrig, som det findes i Danmark allerede.

Om Sarkozys strategi virker er dog tvivlsomt. Dels er hans fremgangsmåde alt for åbenlys, og dels har Marine Le Pen ytret at både Hollande og Sarkozys partier er “en del af eliten”, som hun afviser.

Le Pen har også en strategisk interesse i at Sarkozy ikke vinder valget.
Taber han, er chancen for at regeringskoalition går i stykker ikke dårlig og
det vil komme hendes eget parti til gavn. Front National vil kunne fremstå som et stærkt og solidt alternativ, hvis en kommende regering anført af socialdemokraterne, ikke kan holde.

Det afgørende valg er den 6. maj og Projekt Antifa følger selvfølgelig sagen.

Mere om den Front National på Projekt Antifa:

Front National ser Danmark som forbillede

Le Pen dømt for revisionisme, om Jean-Marie Le Pens forklejnelse af Nazitysklands forbrydelser.

Turen går til EU (1. del), om Front National m.fl. i Europaparlamentet.