Chile: Omfattende protester efter nynazistisk tortur-drab på bøsse

Den unge mand døde af skaderne han pådrog sig af den uhyrlige vold, efter femogtyve dage i kunstigt koma. Selve overfaldet fandt sted den 3. marts.

Under overfaldet fik offeret skåret hagekors og nynazistiske slogans i huden, af hvad der menes at være medlemmer af en nynazistisk gruppe.

Fire mænd er blevet arresteret i sagen og er blevet sigtet for overlagt mord. De er i aldrene 19-25 år og nægter sig skyldige i anklagerne imod dem, også anklagerne om at de er ny-nazister, selvom de tidligere er blevet dømt på baggrund af anklager om xenofobi.

Til begravelsen i Santiago deltog flere tusinder af mennesker, for at vise deres sorg, støtte og vrede over overfaldet, og generelt har sagen skabt debat og forargelse både i Chile og internationalt.

Demonstranterne kræver at der sker konkret handling og at der indføres anti-diskriminationslove i landet.

Absurd at sådan brutalitet og afstumpethed kan lade sig gøre.

Daniel Zamudio blev overfaldet og tortureret i en park, som udover at være overvåget af et vagtværn, ligger klos op ad en politistation, men alligevel greb ingen ind under det timelange overfald. I løbet af de seks timer hvor han blev tortureret, blev han skamferet, slået i hovedet, fik brækket benet, skåret sit ene øre af og blev brændt med cigaretter.

Zamudio var, ifølge sine forældre, tidligere blevet truet af nynazister.

Flere organisationer tilskynder nu Chiles regering, til at handle på sagen og sætte stop for diskrimination og hate crimes.
Blandt andre Rupert Colville, talsmand for FN’s højkommissær for menneskerettigheder, kræver love mod diskrimination grundet seksuel orientering og kønsidentitet, så det bliver nemmere at straffe hate crimes. Ligeledes har Amnesty International sendt et åbent brev til den chilenske præsident Sebastian Piñera hvori de opfordrer til, at der indføres egentlige menneskerettighedslove som svarer til internationale standarder.

Piñera sagde sidste uge at man ”ikke vil tolerere nogen for diskrimination af chilenske borgere pga. socioøkonomisk status, religion eller seksuel orientering”. Han foreslog sidste år en lov som tillader ”civil unions”, dvs. en form for registreret partnerskab for både homoseksuelle og heteroseksuelle par, så disse kunne få samme ret til arv og sociale ydelser fra staten som kirkeviede par.

I forbindelse med forslaget udtalte han at ”de fortjener respekt, værdighed og støtte fra staten”. Præsidenten ønsker dog ikke at legitimere kirkelig vielse af homoseksuelle. Ægteskab opfattes i store dele af det katolske og konservative Chile som en kirkelig handling som udelukkende er forbeholdt heteroseksuelle par.

Siden Zamudio’s død har aktivister krævet en mere ambitiøs lovgivning som inkluderer en anti-diskriminationslov. En sådan blev faktisk oprindeligt foreslået i kongressen for syv år siden. Chiles senat godkendte loven i november sidste år, men den ligger nu i repræsentanternes hus, hvor højreorienterede lovgivere har udtrykt bekymring for, at det er det første skridt mod kirkelige vielser af homoseksuelle, selvom dette er forbudt i den foreslåede lovgivning.