Fascistisk fiasko i Århus

De antifascistiske demonstranter i Århus var mere end 20 gange så mange som fascisterne fra EDL og DDL. Omkring 4.000 århusianske og tilrejsende antifascister deltog i Århus for Mangfoldigheds demonstration, heraf næsten 500 fra København og Malmö. Fascisterne fra European Defence League (EDL) samlede omkring 150 demonstranter. Det præcise antal fascister har været svært at opgøre, da et overvældende pressefremmøde hele tiden blandede sig med demonstrationen i Mølleparken.

Da den antifascistiske demonstration, Århus for Mangfoldighed, nåede frem til sit endemål på Bispetorvet, valgte mange tilrejsende og lokale antifascister at opsøge fascisternes demonstration. I første omgang stod antifascisterne på den anden side af Mølleåen og råbte antifascistiske slagord, hvilke fik en gruppe EDL-folk til at forsøge at komme uden om politiet og opsøge en konfrontation med antifascisterne. Politiet lagde sig dog i mellem.

Det lykkedes kort tid efter for en større gruppe råbende antifascister at komme forbi politiet og ind i Mølleparken. Dette blev i medierne udlagt som ‘et angreb’ på EDL-demonstrationen. Faktum er dog, at den eneste vold der blev begået i den sammenhæng var fascister, der kastede en håndfuld flasker mod antifascisterne, samt en gruppe civilbetjente der gav et par EDL’ere et lag tæsk.
Politiet anholdt herefter en lille håndfuld antifascister og resten kunne frit trække sig tilbage og lægge pres på EDL-demonstrationen ad andre veje.

Ifølge pressen havde EDL-demonstranterne glemt en mikrofon til deres lydanlæg hvilket forsinkede deres talerække næsten halvanden time. Den spændte situation, med en by fyldt med vedholdende og højlydte antifascister, der frit kunne nå frem til fascisternes demonstration og råbe af dem, var uholdbar for politiet. Derfor valgte politiet at forkorte fascisternes demonstration og eskortere dem ind i deres busser.

Da den første bus blev forsøgt eskorteret ud af byen af et talstærkt politi lykkes det en blanding af lokale og tilrejsende antifascister at nå frem og angribe bussen med sten og flasker. Igen blev et par antifascister anholdt.

Episoden trak en del væk fra Mølleparken, hvilket fik de tilbageværende 30 fascister til at kaste flasker efter omkring 50 antifascister, der var sevet derned. Selvom antifascisterne ikke svarede igen med andet end antifascistiske slagord, angreb politiet antifascisterne, hvilket medførte tumulter, der endte med en masseanholdelse i Museumsgade.

Medierne beretter om en dag hvor 83 er blevet anholdt. Kun enkelte af dem var fra EDLs demo, selvom hovedparten af dagens aggressive indslag kom fra fascisterne. Der var dog enkelte episoder i gaderne op til Mølleparken, hvor demonstranter stødte sammen med politi, hvor der blev kastet flasker og gravet brosten op.

Dagens største optur var dog ikke at EDLs forsøg på at opbygge en samlet europæisk Defence League fejlede så gedigent, men derimod at det lykkedes den århusianske venstrefløj at samle 4.000 demonstranter på trods af hetz fra politi og presse. Fra Projekt Antifas side skal der lyde en stor respekt og ros for den præstation.

Vi følger naturligvis op med en mere detaljeret reportage søndag eller mandag.

Vil du gerne have løbende infos om antifascistiske aktiviteter? Send en sms med teksten TILMELD til 51920161. Det er gratis!

Tags:,