Antiracistisk succes i Dresden

Den 13. februar er årsdagen for de allieredes bombning af Dresden i 1945. Hvert år forsøger nazister at forankre myten om det såkaldte ”bombe-holocaust” og mindes ofrene for det som de ser som 2. Verdenskrigs største krigsforbrydelse.

I modsætning til tidligere år havde nazisterne planlagt at marchere en mandag frem for i weekenden. Dette kan ses som et forsøg på at begrænse den antifascistiske mobilisering, da der de sidste år har deltaget op til 20.000 antiracister i moddemonstrationerne og de succesfulde blokader af marchen.

Marchrute forkortet

I år havde arrangørerne af nazimarchen meldt ud at de forventede mindst 2000 deltagere. Dette blev dog ikke opnået, da nazisterne kun talte omkring 1500 i marchen.

Nazisternes march blev også en del kortere end de havde planlagt. På under en time gik nazisterne de 800 meter rundt om Hovedbanegården, hvorefter de pakkede deres bannere sammen og opløste marchen.

Flere steder på nazisternes planlagte rute blokerede omkring 6000 mennesker vejen hvilket fik politiet til at afkorte nazisternes march. Samtidig dannede 13.000 mennesker en menneskekæde rundt om Dresdens bymidte. Menneskekæden var indkaldt under parolen ”Unsere Stadt steht fest zusammen, mit Mut, Respekt und Toleranz” (Vores by står sammen fast, med mod, respekt og tolerance, red.) Menneskekæden og blokaderne var arrangeret af forskellige antifascistiske initiativer og samlede en bred skare af demonstranter.

Tidligere på dagen havde et venstreradikalt initiativ indkaldt til en ”Täterrundgang” (Gerningsmands-rundtur, red.). Formålet var at gøre op med forestillingen om at Dresden blev ”offer” for de allieredes angreb og at Dresden-borgerne var uskyldige. På rundturen gik omkring 2500 mennesker en tur i Dresden til udvalgte steder hvor aktive nazister under krigen boede eller begik forbrydelser.

I forhold til de forgangne år lykkedes det i langt højere grad for venstrefløjen, at få mediernes øjne op for fordømmelsen af denne offermyte. Dette satte sit præg på den generelle debat i offentligheden hvilket er en vigtig brik i kampen mod højreorienteredes historiefortolkning.

Det vides stadig ikke med sikkerhed om nazister planlægger endnu en march på lørdag den 18. februar. Alligevel fastholdes den antifascistiske demonstration i Dresden for at være forberedt på enten at stoppe en eventuel nazimarch eller for at fejre succesen at nazisternes march er skrumpet ind og har lidt et kæmpe nederlag.