Nazikoncert i Schweiz

Den 14. januar 2012 fejrede det schweiziske naziband “Indiziert” 10-års jubilæum. Koncerten blev besøgt af omkring 120 nynazister fra Schweiz og de nærliggende lande.

Det lykkedes for antifascistiske aktivister at finde mødestedet og lokalerne hvor koncerten blev afholdt. Deltagerne fik besked om at møde op på en parkeringsplads ved Burger King i Kirchberg nær Bern. Derfra blev de så guidet videre til restauranten Bahnhof i Utzenstorf. Kontakttelefonen var passet af bandmedlemmet Dominic Lüthard.

Siden bandets sidste cd-udgivelse i 2009 har man ikke hørt meget til bandet. De seneste måneder har bandet dog reklameret for deres jubilæumskoncert. Mere end 140 nynazister fra Schweiz og udlandet havde på Facebook meldt at de ville deltage i koncerten.

Fra Tyskland deltog blandt andet Thomas Gerlach i jubilæumskoncerten. Gerlach, der er fra Meuselwitz ved Altenburg, har for nylig været i medierne og myndighedernes søgelys i forbindelse med terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU). Det hindrede ham dog ikke i at passere den tysk-schweiziske grænse ved Basel for at besøge koncerten.

Indiziert blev dannet i december 2001 og udviklede sig i de følgende år til en af de mest kendte nazibands i Schweiz. Deres musik var fyldt med åbenlyst racistisk indhold og bevægede sig dermed i en gråzone i forhold til straffeloven. Allerede ved udgivelsen af deres første CD fik bandet opmærksomheden: Den tyske “Bundesprüfstelle für Jugengefährdende Medien”, en instans der vurderer om musik er skadelige for unge mennesker, forbød reklame for og distribution af albummet i Tyskland.

Bandet har blandt andet optrådt ved “Fest der Völker”, en af de største nazistiske festivaler i Europa, i den tyske by i Jena. Bag arrangementet stod NPD-medlemmet Ralf Wohlleben. Han er i dag varetægtsfængslet, mistænkt for at forsyne terrorcellen NSU med våben og ammunition.

De fire schweiziske bandmedlemmer Dominic Lüthard, Benjamin Lingg, og brødrene Alexander og Cédric Rohrbach kan fremvise en del pletter på straffeattesten. De to Rohrbach-brødre er blandt andet blevet dømt for vold og slagsmål. Dominic Lüthard er dømt for at have brudt racismeparagraffen. Han er også præsident og talsperson i det landsdækkende parti PNOS, “Partei National Orientierter Schweizer” (Partiet for Nationalt Orienterede Schweizere). Samtidig fungerer han som formand for PNOS-afdelingen i Oberaargau.

Tags: