Nazister opgiver måske, tildels, Dresdenmarchen

Dresdenmarcherne har de sidste godt og vel ti år trukket op til 7000 nazister og har været de største af slagsen i årtier. De sidste to år har store antifascistiske mobiliseringer under parolen ”Ikke en meter” og ”Dresden nazifrit” dog med stort held forpurret nazisternes marchplaner.

Brede folkelige blokader med 12.000 i 2010 og 20.000 i 2011 forvandlede begge år dagen til en fiasko for nazisterne. Med både ulydighed og direkte aktioner såvel som store moddemonstrationer blev nazisterne forhindret i at samles og i at marchere.

Den antifascistiske mobiliserings succes bygger i meget høj grad på en bred alliance fra venstrefløjsgrupper over fagforeninger, diverse antiracistiske initiativer, til lokalpolitikere og borgerretsgrupper, både fra Dresdenområdet og fra resten Tyskland.

I forgårs kom det så, ifølge antifascistiske kilder, frem at den stort anlagte nazimarch den 18. februar, til minde om de tyske civile ofre for de allieredes bombning af Dresden (13.-15 feb. 1945), tilsyneladende er aflyst.

Nazisterne har angiveligt droppet at prøve at afholde marchen i weekenden efter (eller før) den 13. februar og vil i stedet holde en betydeligt mindre march på selve dagen, mandag den 13. februar.

Hvis det er tilfældet må det betegnes som en kæmpe sejr for den antifascistiske bevægelse i Tyskland. Selvom en march på en mandag, i netop den del af det tidligere Østtyskland, må forventes godt at kunne samle op imod 2000 nazister, vil det være meget svært for mange nazister fra andre steder i Tyskland og udlandet at nå frem.

Arrangørerne af Nazifrit Dresden opfordrer dog stadigvæk alle der kan til at deltage i blokaderne af nazisternes march, hvornår den end forsøges gennemført.

Projekt Antifa følger op på situationen efterhånden som der sker noget.