Stockholm: 1500 demonstrerede mod nazismen

Baggrund

Dette års nazistiske march i Stockholm var en klar arvtager til de tidligere marcher i Salem, der er en forstad ca. 30 km fra Stockholm centrum. Efter flere år med nedgang i deltagerantallet blev Salem-marchen i år aflyst. I stedet erstattedes den af en march i det centrale Stockholm, arrangeret af flere centrale nazistiske organisationer, heriblandt Svenskarnas Parti (SvP), Nationaldemokraterna (ND) og Förbundet Nationell Ungdom (FNU). Hovedparolen for nazimarchen var i år ”Stoppa svenskfientligheten – Till Värn för Norden”, hvilket i høj grad minder om Salem-parolerne. Meget opsigtsvækkende havde nazisterne annonceret, at man ville få en Rigsdags-kandidat til at holde tale. Denne kandidat dukkede dog aldrig op og i stedet læstes et brev fra kandidaten op.

Moddemonstrationerne

På dagen var der arrangeret flere forskellige antifascistiske aktioner og moddemonstrationer i Stockholm. En af dem havde omkring 500 deltagere, og blev arrangeret af Vänsterpartiet og LO.

De fleste af de danske antifascister deltog i en demonstration arrangeret af ”Vi är 94%” – en gruppe der har til formål at få Sverigedemokraterne ud af den svenske Rigsdag. Navnet henviser antallet af svenskere, der ikke stemte på Sverigedemokraterne til valget. Denne demonstration samlede omkring 1500 antifascister og gik fra Kungsträdgården til Raoul Wallenbergs torg, hvor den opløstes ca. 13:15.

Herefter deltog langt de fleste i demonstrationen i ”Ljudiska Konspirationen” – en larmedemonstration der satte en prop i rigsdagens gård og effektivt forhindrede nazister i at benytte denne rute til deres samlingsplads. Flere grupper af demonstranter bevægede sig rundt i området for til sidst at omringe nazisterne helt på Gamla Stan. Det kom til en lille konfrontation, da politiet ledte en gruppe nazister igennem havet af antifascister under deres march. Den antifascistiske modstand var præget af bred opbakning og var sammensat af fagforeninger, forskellige venstrefløjsgrupper og almindelige borgerem der ikke ville finde sig i at nazisterne marcherede gennem det centrale Stockholm.

blokade_rigsdag.jpg

Samtidig blev der udført flashmobs forskellige steder i Stockholm, arrangeret af Ung Vänster, som havde til formål at samle penge ind til flygtninge under jorden. Det lykkedes at forstyrre nazisternes march betydeligt, og proppen af antifascister på Gamla Stan gjorde det svært for dem at komme frem til deres mødested. En massive larm fra fløjter, kampråb og vuvuzelaer overdøvede fuldstændig nazisternes sørgetog.

Massivt politiopbud med hunde, heste og civilbetjente gjorde det muligt for nazisterne at gennemføre taler og march. Arrangementet var dog det mindst besøgte, hvis man ser det i forlængelse af Salemmarcherne. Nazisternes march var planlagt til at starte ved Mynttorget, der et centralt torv på den nordlige del af Gamla Stan. Start-tiden var sat til kl. 14.00, hvilket blev nogenlunde overholdt.

romerlys_og_hestepoliti_pa_torv.jpg

Nazisterne holdte et par taler, og marcherede deres rute – men ikke uforstyrret. Flere kilder der var til stede i eller i nærheden af nazimarchen fortæller, at man på alle tidspunkter kunne høre larmen fra de mange antifascister. Ved afslutningen, omkring kl. 17.00, fik politiet eskorteret nazisterne over Riddarholmsbron, hvor der ifølge Aftonbladet opstod slagsmål mellem to grupper af nazister. Nazisterne kørte herefter fra stedet, og den antifascistiske demonstration blev langsomt opløst.

Danmarks Radio var med

To journalister fra Danmarks Radio var til stede under demonstrationerne. De var i gang med at filme scener til en DR dokumentar omkring kampen mellem ”den ekstreme venstre- og højrefløj”. De var interesserede i at skildre de danske deltageres engagement. Både deltagerne af moddemonstrationen samt de danske fascister, der kom for at marchere. Denne diskurs skal vi på ingen måder være med til at fremme, og vi mener derfor det er vigtigt at knytte et par overordnede ord til dette: At betragte den antifascistiske kamp som en bandekrig mellem to ligeværdige parter er ganske enkelt absurd. Historien om den fascistiske volds- og magtudøvelse er lang. Ikke mindst i Sverige, hvor politisk aktive og fagforeningsmedlemmer blandt andre er blevet myrdet af de svenske fascister.

Antifascisme er legitimt og nødvendigt i kampen mod disse folk og deres organisationer. De skal konfronteres og ikke ignoreres, hvis man ønsker at begrænse deres virke. Vi skal lære af historien og aldrig blot se til, når fascister prøver at tilkæmpe sig plads og marcherer gennem gaderne – uanset hvor i verden det sker. International solidaritet er et af vores stærkeste våben i kampen mod fascisterne, og derfor tog vi til Sverige.

Du kan læse en længere beretning fra turen her.

Antallet af deltagere i nazisternes demonstration blev vurderet midt på dagen af en af Projekt Antifas kilder.