Nazister og anti-muslimer på gaden i Herning

Lørdag formiddag klokken 12 trodsede 40-50 antiracister fra Herning, Viborg, Silkeborg og Århus decemberkulden og mødtes på Torvet i Herning for sammen at forsøge at skabe en modvægt til den racistiske manifestation indkaldt af Anders Gravers og SIAD under parolen ‘Vores piger skal kunne gå i fred’ 100 meter derfra.

Den racistiske manifestation foregik på Tinghuspladsen efter i første omgang at været blevet flyttet af politiet fra Poulsens Plads. SIAD havde fået opbakning fra Danish Defence League (DDL), to københavnske medlemmer af pro-SIAD fløjen i Danmarks Nationale Front, en lille gruppe White Pride-folk fra Århus samt en tidligere Dansk Front’er fra lokalområdet.

På Torvet var der fællessang, varm kaffe på kanden og taler ved repræsentanter fra ‘Gullestrup for Retfærdighed’, DFUNK (Dansk Flygtningehjælps Ungdomsnetværk) samt lokale beboere fra Gullestrup, alt imens julemænd stod på Bredgade og underholdt omkringstående borgere med musik på blæseinstrumenter.

I perioden fra klokken 11 til 12, hvor den officielle moddemonstration skulle begynde, rendte små grupper af gangster-lignende Danish Defence League-folk i hættetrøjer og tshirts med kristne kors, kelterkors og engelske slagord rundt i byen for at markere deres territorium.

Manifestationerne forløb hver for sig og uden episoder indtil allersidst, hvor racisterne kom gående hen langs Torvet på gågaden eskorteret af politiet, og antiracisterne reagerede ved spontant at begynde at larme, fløjte og råbe kampråb. Dette virkede som en rød klud i ansigtet på de aggressive DDL’ere, der blev tydeligt provokerede og nu forsøgte at nærme sig demoen, så politiet sprang ind og lagde sig imellem for at afværge en mulig konfrontation.

Politiet pressede racisterne ned i Mindegade, hvorefter situationen eskalerede og der blev kastet to kanonslag. Racisterne fik sidenhen lov at varme sig og falde til ro på den lokale Murphy’s Pub, inden de blev sat på et tog væk fra byen.

Det er første gang siden 2007 at en demonstration herhjemme samler så mange organiserede racister og nazister.

Tags: