Nye nazilokaler mødt af modstand i Berlin

Den 28. oktober åbnede butikken Tønsberg i Berlin Weissensee. Butikken forhandler tøj af mærket Thor Steinar. Tøjet er populært blandt fascister i Tyskland, blandt andet på grund af deres åbenlyse brug af nazisymbolik i deres kollektioner. I Tyskland findes i alt 12 butikker der udelukkende handler med Thor Steinar-varer.

Der er egentlig ikke tale om en nyåbnet butik, men nærmere en genåbning. Tønsberg lå tidligere ved Alexanderplatz men lukkede i november 2010. Nu er det lykkedes nynazister at åbne butikken igen under samme navn, denne gang i Weissensee. Berlin huser derfor igen to Thor Steinar butikker, Tønsberg og butikken Tromsø i Friedrichshain.

Fredag eftermiddag gik omkring 700 demonstranter igennem Weissensee for at protestere imod nyåbningen. Weissensee havde før åbningen ingen erklærede nazistiske tilholdssteder, men er et område der er plaget af en del nynazistisk vold og overfald. Flere værtshuse i området accepterer at nazister bruger dem som socialt samlingssted.

I Lichtenberg, som grænser op til Friedrichshain, er endnu et nynazistisk tilholdssted åbnet. Stedet der åbnede i midten af august, er allerede nu et vigtigt knudepunkt for nazistiske aktiviteter i Lichtenberg såvel som i resten af Berlin. I lokalerne finder der regelmæssigt nazistiske møder sted, og der opbevares flyers, plakater og bannere fra forskellige nynazistiske grupper.

For eksempel blev NPD-Lichtenbergs valgplakater opbevaret i lokalerne op til kommunalvalget i september. Under dæknavnet ”Social engagiert in Berlin” (socialt engageret i Berlin, red.) har to ledende nynazister lejet sig ind i lokalerne. Nazisterne er aktive i gruppen Nationalen Widerstand Berlin (National modstand Berlin, red.) som driver hjemmesiden NW-Berlin, der er kernen for den nynazistiske scene i Berlin.

I lørdags samledes 5.000 antifascister til minde om Silvio Meier, der blev myrdet af nynazister for 19 år siden, på en U-bahnstation i Friedrichshain. Mindedemonstrationen er tilbagevendende hvert år og gik i år til nazitilholdsstedet i Lichtenberg. Et andet tema for demonstrationen var forbindelsen mellem det voldelige nazistiske miljø og det tyske politis efterretningstjeneste. Denne forbindelse bliver mere og mere tydelig i lyset af arrestationerne omkring den nazistiske celle, “Nationalsozialistischer Untergrund” der er anklaget for at have slået ti personer ihjel.