Kirkegård vandaliseret med nazigraffiti

Hobevis af sorte hagekors, væltede gravsten og gravsten overhældt med sokkelasfalt, var det syn den nordjyske by, Mariager vågnede op til onsdag. 86 gravpladser gik det ud over.

Byens borgere tager det tungt, specielt dem med pårørende begravet på kirkegården.

– “De er kommet for at se, om et gravsted med relation til dem selv er blevet skæmmet. Folk er rystede og kede af det. Det er en frygtelig stemning, og jeg er utrolig ked af det på de her mennesker vegne,” udtaler sognepræst Jacob Duevang Krog Rasmussen til Politiken.

Ingen er endnu pågrebet for ugerningen, oplyser politiet til Nordjyske.dk.

Selve angrebet på en kristen gravplads, såvel som brugen af fascistiske symboler i den forbindelse, vækker mindelser fra Norge i 1990’erne. I en årrække var norske lokalsamfund plaget af kirkeafbrændinger og hærværk mod grave, som i Mariager.

En række personer med tilknytning til det norske black metal-miljø, blev dengang dømt for at stå bag. Visse af de implicerede har motiveret forbrydelserne med en form for hedensk nationalisme, hvor kristendom anses som fremmed og invasiv. Et synspunkt man bl.a. også kender fra danske DNSB.

Angrebet på Mariager Kirke, med sit klare skær af fascisme, skal muligvis forstås i en lignende ramme. Ind til videre er det spekulativt, men hvis det skulle være tilfældet, har nordjyderne al mulig grund til at være på vagt.

Baggrundslæsning på Wikipedia om hedensk nationalisme og de norske kirkeafbrændinger:

http://en.wikipedia.org/wiki/Heathen_Front

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_metal#Church_burnings