Opstand, selvtægt og politibrutalitet på Lampedusa

Opstanden onsdag startede som en fredelig protest, imod de horrible vilkår i de overfyldte flygtningelejre på Lampedusa og mod Italien og EU’s flygtningepolitik. Denne gør at migranter bliver sendt ‘hjem’ til Libyen og andre Nordafrikanske lande, efter en ofte meget lemfældig sagsbehandling af de italienske myndigheder.

Ifølge Al Jazeera gik 300 migranter, hovedsagligt tunesere i en fredelig demonstration gennem Lampedusa havn med bannere, mens de råbte “Liberty, Liberty”.

Demonstranterne blev omringet af politi i kampuniformer ved en benzintank. Efter en længere tids stand off, hvor nogen af demonstranterne truede med at sætte ild til benzintanken, blev demonstrationen angrebet med kasteskyts af vrede lokale. Herefter brød gadekampe ud mellem migranter, politi og de lokale med mange sårede, især migranter, til følge.

Optøjerne skete dog også på baggrund af flere dages uroligheder, hvor migranter tirsdag satte ild på dele af det overfyldte og nedslidte flygtningecenter de er indespærret i.

Kampklædt politi bevæbnet med skjolde og stave, gik så løs på de ubevæbnede flygtninge, der i nogen tilfælde måtte springe flere meter ned fra en balkon for at komme i sikkerhed. Mange flygtede ud i Lampedusas gader.

Lampedusas højreorienterde borgmester, Bernardino De Rubeis, opfordrede samme dag politiet til at gå endnu hårdere til værks overfor migranterne på øen. Mens han talte viftede borgmesteren samtidig med et baseball-bat, som han sagde han har for at kunne “beskytte sig selv”.

Flygtningelejeren på Lampedusa, der er nomeret til 850 personer er fyldt til langt over bristepunktet, da flere tusinde migranter er strandet på øen. Migranterne klager over pladsmangel, men også over en ofte vilkårlig sagsbehandling. Røde Kors kaldte i foråret situationen på Lampedusa “elendig” og siden er der kun kommet endnu flere flygtninge til.

Lampedusa har ligesom resten af Syditalien, Malta og Grækkenland fået endnu flere flygtninge, siden det nord-afrikanske og arabiske forårs begyndelse. De italienske og græske myndigheder kritiseres fra mange kanter for at negligere deres ansvar, for at overholde flygtningenes basale rettigheder om en ordenlig sagsbehandling og tålelige vilkår mens deres sag behandles.

Onsdag udtalte FN og flere NGO’er deres skuffelse og bekymring over de italienske myndigheders håndtering af situationen på Lampedusa.

Se videoklip af kampene fra Al Jazeera.

Tags:,