Salemfonden smider håndklædet i ringen

Siden 2000 har et bredt spektrum af svenske nationalister og nynazister hvert år demonstreret i Stockholm-forstaden Salem til minde om en ung nynazist der mistede livet under et slagsmål i december 2000.

Marchen er den største af sin art i Skandinavien siden Anden Verdenskrig. Da den var størst samlede den i 2003 mere end 2.000 deltagere. Siden da er det gået ned ad bakke, og sidste år talte marchen cirka 700 deltagere.

Arrangørerne har siden 2002 været Salemfonden, en frontorganisation for Info14, en kreds af nynazister i især Stockholm der drev hjemmesiden info14.com. Info14 var i en årrække samlingspunktet for store dele af den udenomsparlamentariske højrefløj i Sverige.

I januar i år meldte Info14 imidlertid ud, at de gik på pause på “ubestemt tid”, hvad der af både svenske nynazister og antifascistiske analytikere har været tolket som en de facto-nedlæggelse. Derfor kommer det ikke som en overraskelse at Salemfonden nu erklærer, at de ikke står bag en march i december 2011.

Med de konflikter der præger dagens nazi-bevægelse i Sverige er det svært at se hvilke grupperinger der skulle kunne samle bred opbakning til en march i år. Nordisk Ungdom, der ellers har stormet frem, er røget i voldsomt uvejr efter de officielt har markeret deres støtte til det pro-Israelske rigsdagsparti Sverigedemokraterna, Fria Nationalister-netværket er i praksis ikke-eksisterende, Svenska Motståndsrörelsen er i konflikt med stort set alle andre organisationer og Nationaldemokraterna har mistet størstedelen af deres aktive medlemmer i en række interne konflikter den seneste tid.

Tilbage står Daniel Carlsens svenske forbilleder, Svenskarnas Parti, som den eneste organisation der pt. kunne have potentialet til blot at samle et par hundrede til en Salemmarch i 2011. Samler de stafetten op fra Info14 og Salemfonden vil det formentligt også betyde, at vi igen vil se større mobiliseringer blandt danske nynazister.

Selvom nyheden om Salemfondens lukning er glædelig, er der altså al mulig grund til stadig at holde øjne og øre åbne om hvad der sker i Stockholms absolut koldeste forstad i starten af december. Projekt Antifa følger naturligvis udviklingen.

Læs artiklen om Salem 2010

Læs artiklen om Info14’s lukning

Tags: