Antifascistisk zone i Greve minimerede nazikoncert

Allerede fra formiddagen begyndte antifascister at samles. Fra Jylland og Fyn kom cirka 35 antifascister, mens cirka 50 kom fra Skåne. Halvanden time før demonstrationen samledes den største gruppe på Blågårds Plads og gik samlet til Nørreport. Vel fremme i Greve sluttede lokale unge sig til, og de første talere startede.

“Overordnet set er vi ganske tilfredse med dagen. Det vigtigste mål blev opnået, nemlig at forhindre nazisterne i åbent at kunne tage imod nye sympatisører i det skrantende naziparti. Det lykkedes til fulde. At der så var skønhedsfejl er der ingen tvivl om, men de erfaringer vil vi tage med videre,” fortæller Marie fra AFA.

En repræsentant for Antifascistisk Aktion i København talte om vigtigheden af aldrig at lade fascisterne få en platform, hvorfra de uforstyrret kan hverve nye. Han pegede på, at så tæt på som i Århus og i visse byer i Sverige og Tyskland, kontrollerer højreekstremister gaderne.

“Godt gået AFA – kampen fortsætter!”

Samtidig med at demonstrationen begyndte at røre sig af Hundige Centervej, talte John Jakobsen fra Stilladsarbejdernes Landsklub om vigtigheden af ikke at lade sig kue af fascisterne. Han talte også kritisk om terrorsigtelserne mod en række københavnske antifascister. Han afsluttede med en hilsen til dagens demonstrationsarrangører: “Godt gået AFA – kampen fortsætter!”

På det tidspunkt var demonstrationen næste fremme med naziborgen, og ud for Magnoliavej blokerede politiet vejen. Samtidig talte en repræsentant fra det svenske AFA-netværk, om at socialistiske grundprincipper skal være byggestenen i en stærk antifascistisk bevægelse.

Uro i demonstrationen

Da demonstrationen endelig nåede frem til nazi-borgen var der en episode, hvor en mindre gruppe demonstranter brød demonstrationskodekset. Om det siger Marie fra AFA: “Det ser vi naturligvis alvorligt på. I vores interne evalueringsproces vil vi blandt andet fokusere på hvorfor det skete, og hvad vi kan gøre for at forhindre det en anden gang.”

Stemningen blev dog hurtigt god igen i demonstrationen. Hovedparten af demonstranterne blev stående i demonstrationen og lyttede på talere fra Anne Jessen fra Demos, der talte om naziterror i Europa de sidste tyve år, Ditte fra Syndikalistiska Ungdomsförbundet, der talte om antifascismens rolle i klassekampen og Allan Krautwald fra Sydfyn, der fortalte om de lokale erfaringer fra modstanden mod nynazister på Sydfyn omkring årtusindeskiftet.

Laveste koncertdeltagerantal nogensinde

Selve demonstrationen satte effektivt en prop i Hundige Strandvej fra nordgående retning. Samtidig forsøgte mindre grupper at trænger ind på Godsvej for at komme til at blokere krydset Godsvej/Hundige Strandvej, og således lukke huset helt inde. Det lykkedes også en kort overgang, men politiet rykkede hurtigt frem, og fik jaget antifascisterne væk. Samtidig forsøgte andre grupper at komme frem til huset fra bagsiden, også uden held.

Trods det, så samlede koncerten ekstremt få deltagere. Et præcist tal foreligger endnu ikke, men i perioden fra klokken 11 om formiddagen til ved 18-tiden om aftenen ankom ikke mere end seks-otte deltagere. DNSB’s lille inderkerne var dog allerede ankommet til førerbunkeren fredag aften.

Brutal politivold

Efter de sidste talere begyndte demonstrationen omkring halv seks at røre på sig, og gå mod stationen. Vel fremme på parkeringspladsen lavede Midt- og Vestsjællands Politi en indgriben i demonstrationen, der skabte omfattende uro. En kvinde kom ved et uheld til at køre op bag i en politimotorcykel. Det fik politiet til at flå hende ud af sin bil. I den uro der opstod af anholdelsen slap en hundefører sin hund løs på demonstranterne, og flere blev bidt. En svensker, der i episoden også blev anholdt, blev bidt fem forskellieg steder på kroppen.

“Det var en fuldstændig unødvendig overreaktion fra politiets side,” siger Marie fra AFA, der samtidig opfordrer folk der vil klage over hundebid eller politivold til at henvende sig til Retshjælpen RUSK.

Hun afslutter: “Fra Antifascistisk Aktions side vil vi gerne sende en kæmpe tak til at alle der har hjulpet til på dagen, til talerne, til vores svenske kammerater og specielt til alle der deltog i demonstrationen.”