Anders Behring Breivik – en enlig svale?

Dagen efter massakren i Oslo har eksperter og kommentatorer kommet med forskellige bud på, hvilke motiver der lå til grund. Den sigtede, Anders Behring Breivik, tilhører utvivlsomt den ekstreme højrefløj, men hvad var hans motiver for at handle nøjagtig som han gjorde?

Ord som ‘psykopatisk’ og ‘sindssyg’ er blevet brugt igen og igen, selvom der endnu intet foreligger om Breiviks mentale tilstand. At handlingerne er dybt afsporede kan ikke diskuteres, men det er for tidligt – og for enkelt – at afskrive dem som en gal mands værk.

Mere og mere tyder imidlertid på, at Breivik har handlet kynisk, i overensstemmelse med en højreekstrem ideologisk plan. Ifølge den norske avis VG, skal han have uddybet sine motiver overfor norsk politi og have forfattet et manifest, udsendt en time før bomben sprang i Oslo. En tekst der nærmest beskrives som en norsk udgave af The Turner Diaries.

Danske højreekstremister vasker hænder offentligt

På højreekstreme debatfora vasker man sine hænder, og forsøger at lægge afstand til personen Anders Behring Breivik. På Danmarks Nationale Fronts (DNF) forum skriver brugeren ‘Belkin’ (Kasper Nordkvist Andersen, webmaster for DNF), at det ikke skulle undre ham om massakren var sat i værk for at retfærdiggøre hårdere tiltag mod “rigtige nationale”. En anden bruger, ‘Patriot’ (Jesper Friis, tidl. Dansk Front), antyder i samme tråd at jødisk kontrol med medierne, er årsag til indblandingen af det ekstreme højre i sagen.

DNF har god grund til at vaske hænder. Breivik ligner dem og andre danske højreekstremister mere end de bryder sig om at indrømme.

Politisk ville Breiviks fremmedfjendske, antimuslimske og antimarxistiske skriblerier kunne samle et bredt spektrum af det ekstreme højre – også i Danmark. Hans hadske syn på islam og venstrefløjen er på ingen måde særegne.

I Danmark har man også set, at rabiate højreekstremister har en grundskoling i Dansk Folkeparti og DFU, ligesom Breivik havde det i Fremskridtspartiet og FPU. I flæng kan nævnes: Mark Jordt, tidligere dobbeltmedlem af DNSB og DFU; Mads Christian Friis, tidligere medlem af Dansk Front og DFU’s bestyrelse; og Dan Jochumsen, tidligere medlem af Dansk Front og afdelingsleder for Dansk Folkeparti i Kalundborg.

Heller ikke volden adskiller Anders Behring Breivik fra andre højreekstremister, omend omfanget af den gør, siden krigen. Højreekstremister har nedskudt og bombedræbt venstrefløjsfolk i Danmark og Sverige, som ved bomben i Søllerødgade 1992 eller likvideringen af fagforeningsmanden Björn Söderberg. Den eneste overordnede forskel er, at ofrene ikke har været så mange som på Utøya og i Oslo.

Endnu flere gange er højreekstremister blevet forhindret i at begå sådanne ugerninger, idet de er blevet arresteret med våben i deres besiddelse. Senest blev DNF-lederen Lars ‘Wittmann’ Agerbak varetægtsfængslet for at ville fremstille eksplosiver af kemikalier fundet i hans kælder.

Nej, Anders Behring Breivik var ingen enlig svale. Han er blot en ud af mange på den ekstreme højrefløj.

Tags: