maj – ny fiasko for nynazister i hele Tyskland

Den største opmærksomhed inden 1. maj fik nazimarchen i Bremen, da nynazisterne der, allerede et halvt år inden havde proklamerede en march i byen.
Antifascister i Bremen og omegn gik med det samme i gang med en stor modkampagne som fik meget opmærksomhed på den tyske venstrefløj.
NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschland) som havde indkaldt til demonstrationen i Bremen, besluttede meget kort tid inden, at flytte marchen fra 1. maj, til 30. april. Det hjalp dem dog ikke meget og fiaskoen for NPD kunne næsten ikke blive større. Mens nynazisternes march knapt kom over 200 personer, samlede moddemonstration arrangeret af Antifa Bremen op mod 6000 antifascister.

2000 mennesker deltog i de antifascistiske protester i Halle og stoppede
marchen der

I Halle mobiliserede de såkaldte Freie Nationalisten til deres centrale
march og nazi-grupperinger fra hele Østtyskland, Hamburg, Berlin og Køln
lovede at komme og støtte op. Med det i mente var de 900 deltagere ikke en
specielt stor succes. Marchen blev forsinket to timer af to store blokader og da det lykkedes militante antifascister, at angribe marchen flere gange med kasteskyts, blev det tyske politiet nødt at aflyse marchen og sætte nazierne på tog og få dem væk.

I Greifswald i Nordøsttyskalnd prøvede 350 nazister fra NPD at marchere igennem byen. Her samlede 3000 mennesker sig til en moddemonstration og over 1000 prøvede at blokere marchen. Det lykkes dem også til sidst og nazierne nåede kun at gå et kort stykke af deres rute.

Kun en enkelt nazimarch

Kun i Heibronn, i Sydtyskland, sørgede 4000 politibetjente med en meget aggressiv og brutalt fremfærd for, at de ca 700 nynazisterne fik deres march i byen.
Alligevel var dagen en stor antifascistisk succes, også i Heibronn, fordi så mange mennesker dukkede op og deltog i aktionerne. Flere tusinde antifascister, både lokale borgere og tilrejsende, prøvede med siddende blokader, aktioner og moddemonstrationer, at stille sig i vejen for marchens “kun” 700 nazister. Antallet af nazistiske deltagere skal vurderes i lyset af, at Heibronn-marchen må betegnes som den helt centrale march for højrefløjen i Sydtyskland.
Nazisterne kan således kun takke den tyske ordensmagt, som brugte meget store ressourcer og som regulært bankede mange antifascister af vejen, for at de kom ud og marchere, trods de mange tusinde moddemonstranter.

Se mere

Video fra Bremen