Silvio Meier-demonstration i Berlin

Demonstrationen, som er en årlig tilbagevendende begivenhed, anses af mange som en af de vigtigste antifascistiske markeringer i Berlin.
Da vi ankommer til Samariterstrasse U-Bahn station, kan vi da også med det samme se at det er en prioriteret demo. Der er tykt af mennesker, bannere, skilte og politi. Det var på denne station at Silvio Meier, for 18 år siden blev stukket ihjel af nynazister. På stationen er der efterfølgende blevet opsat en mindestavle. År efter år er denne blevet udsat for nazistisk hærværk, dette skete også så sent som i sidste uge.
Den sidste måneds repression imod venstrefløjsboghandlere samt brandattentatet på infoshoppen M99 har på trods af alvoren også haft en positiv effekt på det venstreradikale miljø i byen. Vi kæmper sammen!
Demonstrationen er indkaldt under parolen Kampf den Nazis – Kampf den staat(bekæmp nazister – bekæmp staten) – til minde om Silvio Meier.

Fokus på Friedrichshain

Efter en times tid med talere og musik sker der pludselig noget. Oppe fra et hustag bliver et par romerlys i hænderne på en håndfuld maskerede aktivister tændt og et kæmpe banner bliver foldet ud. På det står:”Remembering means fighting”
Forblokken, hvoraf de første kæder er kønsseparatiske for folk der er socialiseret til at være kvinder, sætter i gang og resten af demonstranterne følger efter. Ruten koncentrerer sig om Friedrichshain som er et område i Berlin hvor nazister i flere år har forsøgt at få fodfæste. Sammen med nabobydelen Lichtenberg, er det suverænt her at der bliver begået flest hate-crimes. Området huser også gaden Rigaerstrasse hvor flere vigtige venstreradikale husprojekter ligger. Oven i dette er området ramt af en massiv gentrificering som betyder at de fattige bliver presset ud i udkanten af Berlin og at de rige rykker ind.

Demonstrationen er pumpet op med energi. Det ene kampråb overtager det andet og folk bliver tilsyneladende aldrig trætte eller hæse. Flere steder på ruten bliver der enten fra demonstrationen eller fra tagene fyret fyrværkeri og romerlys af. Politiet er massivt tilstede men følger det meste af ruten demonstrationen fra nogle meters afstand. Der er dog steder hvor politiet vælger at mandsopdække butikker således at demonstrationen ikke kommer tæt på. Dette gælder blandt andet butikken Tromsø, som er den ene ud af to butikker i Berlin, der udelukkende sælger Thor Steinar tøj – et nazistisk tøjmærke. Heavy metal-butikken “Metal and Hell”, der for et par uger siden blev afsløret som forhandler af højreekstrem musik var da også næsten umulig at få øje på bag politiets massive kæder. Imidlertid var der heller ikke meget at se da der natten forinden var blevet hældt sort maling udover facaden.

Da demonstrationen bevæger sig ind i Rigaerstrasse er der gået et par timer siden den startede. Energien er fantastisk. Kampråbene giver genlyd imellem husene som er fyldt med mennesker der står med romerlys og lyser gaden op. Gennem hele demonstrationen har folk gået i kæder men pludselig begynder frontkæden at løbe og folk følger med. Forbanneret bliver kastet ind til siden og demonstranterne løber til politiets store fortvivlelse i alle retninger.
Området er i timerne efter et stort kaos selvom politiet ihærdigt forsøger at få kontrol over situationen med hjælp fra en helikopter og adskillige vejafspærringer.

Hvis remembering means fighting er der i hvert fald ingen tvivl om, at Silvio Meier ikke er glemt.

Læs omtale af demonstratioen (tysk)

Billeder fra demonstrationen: 1 2 3 4 5 6