Nekrolog: Dansk Front stopper

Af Andreas Jensen (25. juli 2007)

Den 18. juli lukkede det højreekstreme netværk Dansk Front. I en pressemeddelelse på netværkets hjemmeside kalder ledergruppen Dansk Front succesfuldt:

»Grupper og enkeltpersoner, der ellers aldrig ville have mødt hinanden, har mødtes i Dansk Front til gavn for Danmark. I Dansk Fronts regi er nationalfølelsen blevet til handling, og talrige selvstændige initiativer har set dagens lys. Det er vi stolte af, og vi har derfor vurderet, at Dansk Front nu har udspillet sin rolle, og vi har valgt at stoppe imens legen er god.«

Nyt blod til højrefløjen I 2002 var det ekstreme højre i et dødvande. Den intellektuelle gruppe Dansk Forum var inaktive, DNSB havde længe været meget isolerede, og lederen af det militante nazinetværk Blood & Honour, Marcel Schilf, var død året inden.

Der var derfor plads til – og behov for – en ny og samlende gruppe på den yderste højrefløj. Gruppens navn blev Dansk Front, en parole som DNSB i mange år havde brugt som kampråb. I sommeren 2002 åbnede hjemmesiden danskfront.dk.

Bagmændene bag gruppen var folk fra hooligangruppen White Pride, en fanatisk støtte af det århusianske fodboldhold AGF. Inderkernen havde længe kendt hinanden, blandt andet ved at fungere som vagtværn for Den Danske Forening op igennem halvfemserne, ligesom flere af dem også var medlemmer af Dansk Forum i denne gruppes storhedstid i sluthalvfemserne.

Dansk Front går på gaden

I det første år fungerede Dansk Front blot som et samlingssted på nettet, men i 2003 begyndte der rundt omkring i landet at dukke lokalafdelinger op. De var opbygget med de tyske Kameradschaften som forbillede: uformelle kredse af unge nationalister uden medlemslister og kontingent, men med fokus på aktiviteter på gadeplan.

I 2004 viste Dansk Front sig første gang samlet. I marts havde Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) landsmøde i Fredericia. Møderne havde i en årrække været afholdt i Odense, men var efter protester og chikane fra antifascister flyttet til Fredericia.

De antiracistiske protester flyttede dog med, og den anledning brugte Dansk Front til at manifestere sig. Samtidig med at et par hundrede antiracister protesterede udenfor hallen, hvor DFU holdt møde, marcherede omkring 70 aktivister fra Dansk Front rundt i Fredericia. Et massivt politiopbud holdt de to demonstrationer fra hinanden. Om aftenen angreb tyve af højreekstremisterne Ungdommens Hus, hvor antiracisterne festede.

Efter marchen kunne pressen fortælle, at demonstrationen blandt andet bestod af folk fra White Pride og Brøndby-hooligangruppen Southside United, og netop mobiliseringen af hooligans skulle vise sig at blive en af Dansk Fronts stærke ressourcer.

Takket være sit udspring i hooligangruppen White Pride havde de ledende folk i Dansk Front både et overblik over og en status på hooliganscenen i Danmark, der betød, at de uden videre problemer kunne intervenere i miljøet. Hooliganmiljøet har altid haft højreradikale elementer, men efter Dansk Fronts fremkomst er det nærmere blev reglen end undtagelsen at de forskellige »firms«, som hooligangrupperne kalder sig, har en udtalt racistisk grundholdning.

Angreb på anti-racister

Efteråret 2005 var et vendepunkt for Dansk Front. I tv-programmet Station2 stod Julius Børgesen frem som talsmand som netværket, og fik uimodsagt lov at fortælle om Dansk Fronts visioner og aktiviteter. I perioden efter eksploderede medlemstallet på gruppens debatforum. Unge racister havde pludselig fået et forbillede, en der turde stå frem og præsentere en i en egne øjne fuldstændig legitim racisme.

Kort tid efter gik det dog den anden vej. En aften i november angreb en større gruppe Dansk Front-medlemmer et møde i Anti-Racistisk Netværk i Århus. Netværkets møde havde været infiltreret af en muldvarp, der, da han blev afsløret, ringede efter hjælp fra sine venner, som sad strategisk placeret på en café på den anden side af gaden.

Angrebet udløste fordømmelse og flere antiracistiske aktiviteter. Kort tid efter samledes 1.000 mennesker til den største antiracistiske demonstration i Århus i mange år.

Fiasko i Hillerød

I starten af 2006 var Muhammedkrisen på sit højeste, hvilket gav vind i sejlene for Dansk Front. De indkaldte til demonstration den 4. februar i Hillerød i forhåbning om at kunne fiske i rørte vande og få »Hr. og Fru Jensen« med. Det lykkedes dog ikke.

Politiets Efterretningstjeneste udtalte til pressen, at hvis man dukkede op til demonstrationen, gik man ekstremisternes ærinde. I stedet blev demonstrationen en eklatant fiasko:

Hillerød S-togsstation, det trafikale knudepunkt, blev blokeret af antiracister, hvorfor en gruppe på 25-30 højreekstreme blev tvunget af toget i Allerød af politiet. Samtidig blev hele området omkring demonstrationen omringet af unge muslimer og antiracister. Desuden var pressens dækning af demonstrationen præget af nazilederen Jonni Hansen og en gruppe DNSB’eres tilstedeværelse og heil-hilsner under demonstrationen.

Talsmand i fængsel

I maj 2006 blev netværkets talsmand, Julius Børgesen, anholdt og varetægtsfængslet. I to måneder vidste ingen hvorfor, heller ikke netværkets ledelse, men alligevel blev der indsamlet penge til ham. I juli sprang bomben så: talsmanden havde på et anarkistisk debatforum opfordret til brandattentat mod indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. Desuden kom det frem, at han ved anholdelsen havde været i besiddelse af to skarpladte geværer i sit hjem i Nordsjælland.

Mens han sad fængslet, demonstrerede Dansk Front i Svendborg i juni 2006. Demonstrationen, hvis hoveddrivkraft netop var Julius Børgesen, samlede op i mod 150 højreekstremister, den største danske højreekstreme samling i nyere tid.

Da Julius Børgesen efter næsten et halvt års varetægtsfængsling blev løsladt, fulgte hurtigt en eksklusion fra Dansk Front. Herefter dannede han Frie Danske Nationalister (FDN), en lille gruppe hovedsagligt bestående af folk, der tidligere har været aktive i Dansk Front.

Dansk Front afsløret

Siden sensommeren 2006 har Dansk Front ikke gjort meget væsen af sig. I juli blev en lang række af netværkets ledere afsløret af Ekstra Bladet i samarbejde med dokumentationsgruppen Researchkollektivet Redox. En af de afslørede var lederen af afdelingen i Kalundborg, der samtidigt fungerede som leder af Dansk Folkepartis afdeling samme sted. Dette medførte en større skandale og øget opmærksomhed om Dansk Folkepartis relationer til det ekstreme højre.

Avisartiklerne lettede absolut ikke netværkets arbejde, og i året efter artiklerne trak flere af lokalafdelingslederne sig.

Dansk Front har siden sin start tiltrukket sig megen opmærksomhed fra antiracister. Dette er sket af flere årsager. På den ene side på grund af sine aktiviteter, der ofte har inkluderet voldsomme angreb og overfald på ikke-hvide og antiracister.

Endvidere har netværket været interessant, fordi det politisk og organisatorisk var en nyskabelse, der hverken brugte hagekors eller på andre måder markerede sig som nazister, men i stedet promoverede en folkelig racisme. Dansk Front var desuden netværket, der for første gang bragte det tyske Kameradschaften-koncept til Danmark.

Selvom Dansk Front nu er nedlagt, er der ingen tvivl om, at netværkets form og aktiviteter har skabt grobund og fundament for en ny ekstrem højrefløj. Væk er halvfemsernes Hitler-hyldende DNSB’ere og de voldsorienterede Blood & Honour-skinheads, og frem er i stedet kommet grupper fokuseret på aktivisme og langt mere strategisk fornuft. Dansk Front har givet den ekstreme højrefløj en tiltrængt fornyelse.

Allerede nu har en gruppe ledende folk fra Dansk Front taget initiativ til en ny forening ved navn Unge Demokrater. Ifølge foreningens formand Frederik Galmar består foreningen af de folk der var trætte af de mange nazister og voldsbøller i Dansk Front. Om gruppen vil blive arvtager for Dansk Front vil tiden vise.