Tjekkiske nynazister dømt for mordforsøg

Under angrebet blev en to-årig pige forbrændt på 80 % af kroppen, men overlevede på mirakuløs vis, dog mærket for livet. Pigens behandling har allerede kostet 2,3 millioner danske kroner. Omkostningerne for behandlingen er indtil nu blevet betalt af staten, men forsikringsselskabet kræver nu pengene tilbage af gerningsmændene. Derudover har domstolen besluttet, at de fire attentatmænd samlet skal betale to millioner kroner i erstatning til pigen, samt et mindre beløb til hendes forældre.

Dommeren begrundede blandt andet de hårde straffe med, at der var tale om et ualmindeligt brutalt angreb, og at angrebet har været meget præcist planlagt. Dommeren henviste derudover til, at de fire gerningsmænd er kendt for deres sympati for nynazistiske idéer.

De fire gerningsmænd, som alle er i tyverne, udviste ingen følelser ovenpå dommen, men deres advokat har truet med at anke dommen. Eksperter forventer dog, at højere juridiske instanser vil stadfæste dommen.

Dommen er fordelt således, at den 26-årige David Vaculik, den 26-årige Jaromir Lukes og den 25-årige Ivo Muller hver skal afsone 22 års fængsel, mens den 22-årige Vaclav Cojocaru skal afsone 20 års fængsel.

Racistisk motiverede angreb mod romaer er desværre hyppige. Både i Tjekkiet og Ungarn har der de seneste år været en lang række brandattentater og drab, blandt andet et voldsomt attentat i februar 2009, hvor ukendte gerningsmænd satte ild til et hus; Beboerne i huset forsøgte at flygte, hvilket fik gerningsmændene til at affyre skud mod beboerne. En far og hans femårige søn blev ramt, og døde senere af deres kvæstelser.