Sæt nazisterne i Rastatt skakmat

Kroen Rössle ligger afsides, og er med sine store lokaler perfekt for det som nynazisterne i området kalder deres “nationale centrum”. Centrummet er et samlingssted for områdets højreekstremister og i det sidste halve år er et stigende antal højreorienterede aktiviteter da også løbet af stablen. En koncert tiltrak flere hundrede deltagere, hvor der var tilrejsende fra flere nabolande og hele Sydvesttyskland. På kroen mødes højreekstreme til kammeratsskabsaftener med omkring 40 deltagere, hvor de planlægger og udfører aktioner i lokalområdet. For eksempel blev dette år, det første i fem år hvor nazisterne planlagde en Rudolf Hess-march i Karlsruhe. Nazi-centrummet bliver også brugt til mobiliseringsmøder, senest inden en stor nazidemo i Dortmund.

Aktionsdag

Den 23. oktober indkalder ”Autonomen Antifa Karlsruhe” med et hav af andre grupper og organisationer til aktionsdag imod det nationale centrum.

Nedenfor bringer vi et interview med 2 aktivister fra ”Autonomen Antifa Karlsruhe”. Interviewet er frit oversat og sakset fra de.indymedia.org. Interviewet omhandler aktionsdagen i Rastatt og det antifascistiske initiativ ”Rössle – Schachmatt”(Rössle – skakmat).

RedAktion: Hallo, Dejligt at i har fundet tid til os. I arbejder hårdt i initiativet mod nazi-centrummet i Söllingen. Kan i give et kort overblik over hvilke aktiviteter der udspringer derfra?

Anna: Ja, nynazister har det sidste halve år benyttet kroen i Söllingen som deres såkaldte ”nationale centrum”. Næsten hver weekend afholdes der koncerter med nazirock, propagandaarrangementer og kammeratskabsaftener. Ofte ses der helt op til 250 nazister fra hele Baden-Wurttemberg området på en aften.

RedAktion: Hvordan er de lokale reaktioner på at have et nazicentrum plantet lige foran hoveddøren?

Tobias: Størstedelen af de lokale føler sig naturligvis stødt af nazisternes aktiviteter, men formår desværre ikke at reagere, da kroen ikke er et officielt tilholdsted for nazisterne.

Anna: De ansvarlige myndigheder prøver via et retsligt forbud at begrænse nazisternes aktiviteter, ved at forbryde kroen at afholde musikarrangementer. Sagen blev taget op i delstatens forvaltningsret, men blev afvist. Derfor står de lokale myndigheder nu handlingslammede overfor at lukke nazi-centrummet.

RedAktion: Det virker som om at det i provinsen er svært at få tilslutning til det antifascistiske arbejde. Hvordan mobiliserer i til jeres arbejde?

Anna: Vi arbejder sammen med partier, fagforeninger, foreninger og forbund i et regionalt netværk med navnet ”Kein nazi-zentrum in Söllingen”(intet nazi-centrum i Söllingen). Vores første fælles aktion løber af stablen den 23. oktober, i form af en demonstration i Rastatt og en manifestation i Söllingen. Rastatt er et vigtigt samlingspunkt for flere nazistiske aktiviteter, for eksempel ligger der et af de mest betydningsfulde advokatkontorer for forsvar af højreekstremister. Advokatkontoret ” Kanzlei Harsch & Kollegen” har i årevis repræsenteret de fleste anklagede nazister i Nordbaden. Det er også i Rastatt at de myndigheder der står i vejen for musikforbuddet har til huse, så dette er endnu en god grund til at demonstrere netop her. Efterfølgende afsluttes dagen med en manifestation udenfor Rössle, for at sende et tydeligt signal til nazisterne om at de ikke er velkomne.

Tobias: Derudover er det også vigtigt for os at nå de lokale. Derfor havde vi den 13. oktober sammen med Antifa-Initiativet ”Rössle – Schachmatt“ inviteret til et offentligt infomøde. Vi har også lavet en flyer som vi har uddelt til samtlige husstande hvori vi dokumenterer nazi-aktiviteterne i Söllingen og kommer med forslag til hvordan man kan reagere.

RedAktion: Vi har hørt rygter om at der er planlagt en nazi-march i Offenburg samme dag som antifa-aktionsdagen. Hvordan forholder i jer til det?

Anna: Nazisterne forsøger med opreklameringen af nazimarchen at lave en afledningsmanøvre, for at splitte den antifascistiske modstand. Ifølge pressemeddelelsen fra kommunen i Offenburg, er det ikke NPD men en af de lokale kammeratskabsgrupper der har anmeldt demonstrationen. Siden Hess-marchen i Karlsruhe er den planlagte march i Offenburg det andet offensive arrangement som udspringer fra Söllingen. Der er flere gange om måneden rygter om nazimarcher i området, men ved at fastholde mobiliseringen til Rastatt og Söllingen forsøger vi at fjerne kernen på problemet, altså netop det nationale centrum. Kun hvis vi retter vores fælles modstand mod centrummet og får det lukket, kan vi forhindre de stigende naziaktiviteter i regionen.

Tobias: Selvfølgelig stiller vi os solidariske med alle protesterne mod marchen i Offenburg og opfordrer alle der ikke har mulighed for at tage til Rastatt og Söllingen til at tage til Offenburg og deltage i modstanden mod marchen.

RedAktion: Hvordan er planerne for selve dagen?
Vi mødes klokken 12 på stationen i Rastatt og går samlet igennem byen. Vi vil tydeligt markere at det er tid til at bekæmpe de organiserede nazi-strukturer. Derefter er planen at vi klokken 15 ankommer til Söllingen. Vi har lejet busser, sådan at vi hurtigt og nemt kan komme derhen. Foran det nationale centrum vil vi med antifascistiske paroler og kampråb sende et klart signal til nazisterne om at de skal holde sig væk. Vi håber meget på at de lokale vil møde op og deltage.

RedAktion: Tak for jeres tid, og mange gange held og lykke.

Anna: Det var så lidt og vi ses den 23. oktober i Rastatt og Söllingen.

Mere information kan findes på hjemmesiderne:

Rössle: Schachmatt (Tysk)

Autonomen Antifa Karlsruhe (Tysk)