Blokade-succes i Hundige – nazisternes deltagerantal reduceret

Det var Antifascistisk Aktion (AFA) der på forhånd havde indkaldt til en blokade af Hundige Station i timerne op til koncerten, for at forhindre unge nazi-sympatisører at komme frem. I et interview med Projekt Antifa før blokaden fortalte en repræsentant fra AFA om det strategiske mål med blokaden: “At vi får lagt en jernring om Hundige Station, så alle de unge første- og andengangsbesøgende nazister ikke kan komme til koncerten. Vi kan ikke på samme måde forhindre de organiserede DNSBere i at komme frem, for de følges normalt i bil, men vi kan med en blokade forhindre at unge, der bare vil snuse til nazimiljøet, kommer frem.”

Stationsblokade-strategien er blandt andet efter inspiration fra tidligere års blokader af Stockholms centralstation i forbindelse med Salem-marchen i en forstad til Stockholm. Da antifascister i 2004 begyndte at blokere relevante togstationer, i første omgang Stockholms centralstation, var det også første år – efter fire år med vækst – at deltagerantallet faldt. Siden da er alle de unge medløbere og førstegangs-deltagere faldet fra, og Salem-marchen udgøres i dag næsten kun af allerede organiserede nazister. Samme tankesæt lå i følge AFA bag lørdagens blokade, der samlede 250-300 personer – heriblandt en rigtig stor gruppe lokale unge.

– Vi har hele tiden regnet med, at det ville være umuligt at komme helt frem til Huset og lukke koncerten fuldstændigt. Det viste sig dog, at vi kunne komme tættere på end vi troede, og det lykkedes da også mindre grupper at komme helt tæt på nazisterne.

IMG_0816.jpg

Allerede før blokaden blev forvandlet til en demonstration, var mindre grupper sevet ned mod. Om det siger AFA:
– Vi forstår godt, at nogle folk gerne ville direkte ned til nazihytten, men for os var det essentielt at fastholde blokaden, for at sikre at de unge nazisympatisører ikke kunne bruge den transportvej før det var for sent. Samtidig så fastholdt blokaden politiresourcer, der gjorde det muligt for andre – blandt andet en større gruppe lokale – at komme rigtig tæt på nazisterne.

Og talspersonen fra AFA fortsætter:
– Vi ser dagen som en succes. Først og fremmest, så var deltagerantallet til koncerten lavere end deltagerantallet er til DNSBs hemmelige interne arrangementer som sommer- og vintersolhvervsfesterne, faktisk markant lavere. Fra blokaden startede klokken 15, og til klokken 19, hvor koncerten havde været i gang i to timer, ankom der kun ti personer til hytten. Alle de organiserede DNSB-medlemmer var ankommet i løbet af formiddagen. Netop dette var succeskriteriet: At fastholde DNSB i en position hvor de kun kan lave arrangementer for dem dem der allerede har ‘set lyset’, og fjerne deres mulighed for at tiltrække unge til et åbent arrangement. Derfor betragter vi dagen som en succes.

Tags:,