Danske reklamevirksomheder bag racistisk svensk valgvideo

Videoen er så kontroversiel, at det svenske parti måtte udenfor landets grænser for at finde nogen der ville producere den. “Vi forsøgte i et halvt år at finde nogen i Sverige, der ville producere filmen. Men der var ingen der ville, og derfor er filmen blevet produceret i Danmark”, udtaler Sverigedemokraternes pressetalsmand Erik Almquist.

Filmen viser en gruppe burkaklædte kvinder der løber om kap med en enlig ældre etnisk svensker om statsstøtte.

Det højreorienterede og racistiske partis valgvideo er udover partiet selv, blevet produceret af tre danske reklamevirksomheder: Supersonic, Duckling og Strickly Production. I en udtalelse til B.T fortryder den administrerende direktør for Supersonic, Mitch Fischerman, at have medvirket i produktionen, ligesom Mads Munk, direktør for Duckling også fortryder samarbejdet: “Det er ikke vores opgave at tage politisk stilling, men havde jeg fra starten vidst, hvad det drejede sig om, havde vi fra begyndelsen takket nej til opgaven”. Duckling har dog også afleveret filmen halvfærdig til Sverigedemokraterne, ligesom de nægtede at modtage penge for produktionen.

I Sverige har filmen skabt så stor furore, at TV4 har valgt at afvise at sende videoen. Dette har ført til stor kritik fra specielt danske højreorienterede, og VKO-regeringen har stillet forslag om, at sende danske valgobservatører til landet.

Den svenske socialdemokratiske leder, Mona Sahlin, mener dog at kritikken er uberettiget: “Det er jo ikke seriøst. Vi har fuldt demokratiske valg i Sverige. Og vi har modet til at tage debatten mod dem, som anvender muslimer til at føre en hetz mod en bestemt befolkningsgruppe. Det er jeg stolt over”.

Det svenske valg er d. 19. september, hvor der både skal stemmes om pladser i parlamentet og kommunerne. Uanset udfaldet spås valget at blive historisk, og ifølge Politiken vil Sverigedemokraterne kunne blive tungen på vægtskålen, såfremt der skulle blive tæt løb.

Se Sverigedemokraternes racistiske valgvideo (Politiken TV):

Tags: