Ballade ved nazi-demonstration i Västerås

Demonstrationen i Västerås var indkaldt af Svenskarnas Parti (SvP), som protest mod “svenskfjendtlig vold”, efter en 16-årig pige blev myrdet i Västerås-forstaden Råby tidligere i maj. Indkaldelsen skete på trods af, at den myrdede piges familie offentligt har bedt nazisterne om ikke at udnytte deres datters død til at fremføre deres hadske politik.

Indtil i onsdags var det forventet, at det ville blive en relativt lille manifestation, men sent onsdag aften blev to lokale nazister så udsat for et voldsomt overfald af maskerede personer, da de uddelte reklame for nazi-marchen. Ifølge flere svenske nazistiske hjemmesider var gerningsmændene antifascister – dette er ikke bekræftet fra nogle af de antifascistiske grupper. Efter en tur på hospitalet blev de to fascister erklæret uden for livsfare, og den ene af de to deltog da også i demonstrationen lørdag.

SvP forsøgte med det samme at udnytte overfaldet til at bygge alliancer med blandt andet netværket Fria Nationalister og den nye organisation Nordisk Ungdom, og siden onsdag har nærmest alle højreekstreme grupper i Sverige mobiliseret til demonstrationen. Trods den massive mobilisering samlede manifestationen dog kun mellem 150 og 200 fascister.

I ugens løb har SvP ligget i konflikt med det lokale politi omkring demonstrationstilladelse, demonstrationsruter og lignende bureaukrati. Det fik SvP til, få dage før demonstrationen, at melde ud, at man ville marchere uanset om man fik tilladelse af politiet.

Dagen var – blandt andet på grund af den manglende demonstrationstilladelse – noget kaotisk, og det lykkedes ikke for fascisterne at gennemføre en fællessamling, før de efter forhandlinger med politiet fik stillet gratis busser til rådighed og blev transporteret til en plads i det centrale Västerås. Herfra var nazisternes kvaler dog endnu ikke slut. To gange blev demonstrationen angrebet med flaskekast af antifascister, hvilket fik stemningen til at blive mere aggressiv. Som følge af dette satte politiet – der var massivt til stede hele dagen – hårdt ind mod den fascistiske manifestation, og flere sammenstød fandt sted. Adskillige nazister blev således anholdt og enkelte sendt på hospitalet, efter sammenstød mellem civilklædte politifolk og nazisterne.

I sidste ende lykkedes det dog nazisterne at få gennemført sin manifestation. Forventningerne om at samle mange hundrede højreekstremister og bruge overfaldet i onsdags til at samle hele den svensk nazi-scene, led dog knæk da deltagerantallet som sagt forblev under de 200.

Baggrund: SvP hed tidligere Nationalsocialistisk Front (NSF), og skiftede derefter navn til Folkfronten. For mindre end et år siden skiftede de så navn igen, til SvP. Partiet var, da det hed NSF, det største nazistiske parti i Sverige. Navneskiftene til først Folkfronten og siden SvP var et led i nazisternes transformation fra Hitler-tro nationalsocialister til et mere afdæmpet racistisk parti, i et forsøg på at opnå større tilslutning. Dette medførte, at partiets mangeårige danske samarbejdspartnere, DNSB, brød med dem, og i stedet begyndte et samarbejde med rivalerne Svenska Motståndsrörelsen.

Tags: