Tusinder samlet under antifascistiske paroler på Arbejdernes Internationale Kampdag

Flere steder i Danmark, Sverige og Tyskland stod 1. maj i antifascismens tegn. I udlandet forsøgte fascister, at gøre sig bemærket på dagen, hvilket resulterede i moddemonstrationer og blokader.

Demonstration, koncerter og DNSB-fiasko

4-5.000 gik med i den venstreradikale 1. maj-demonstration, i København. Demonstrationen vendte sig imod den bølge af statsrepression, som de sidste år har ramt venstrefløjen, senest med forsøget på at terrorstemple antifascistisk arbejde.

Parolerne var bl.a. “Når uret bliver til ret, bliver modstand en pligt”, “Vi er alle antifascister” og “Ingen hvide flag”. Mens der ingen hvide flag var at se, var der til gengæld mange røde og sorte flag, samt faner med AFA’s logo.

Demonstrationen endte ved Antifascistisk 1. maj, bag søen i Fælledparken. Arrangementet tiltrak, med det mest spektakulære program i flere år, henved 10.000 deltagere. Området foran scenen kogte, da den politiske rap-stjerne, franske Keny Arkana, gik på.

Der var dog også nogle antifascister, der var på gaden tidligere på dagen.

Flere medier skriver om, at DNSB’s hovedkvarter – naziborgen i Greve – blev angrebet med flaskekast, af en gruppe på ca. 40 sortklædte aktivister. Ifølge en tale ved den venstreradikale 1. maj demo, lykkedes det disse aktivister, at snyde politiet og sabotere nazisternes 1. maj-planer. Ingen hørte noget til DNSB resten af dagen.

Nazimarcher og modstand, i Sverige og Tyskland

I Helsingborg, marcherede 250 nynazister en kort rute gennem byen, i silende regnvejr. Marchen var et broget sammenrend af nationalsocialister og andre fascistister, heriblandt 20-25 fra Danmarks Nationale Front, der ellers hyppigt forsøger at afvise, at de selv har noget med nationalsocialisme at gøre.

Den nazistiske march blev mødt af en mindre antifascistisk moddemonstration, på ca. 150 personer. Fra Danmark tog 35 aktivister afsted, for at støtte de skånske kammerater. Flere gange forsøgte man at trænge igennem politiets afspærringer, for at forstyrre nazimarchen. 61 blev kortvarigt anholdt i en af disse konfrontationer. Det lykkedes at presse nazisterne lidt væk fra deres oprindelige marchrute, men det talstærke politi forhindrede større indgriben.

I Tyskland var der også indkaldt til en nazistisk march, nemlig i Berlin. Her lykkedes det et kæmpe opbud af antifascister i alle aldre, former og farver, at blokere nazimarchen. Nazisterne trampede frustreret frem og tilbage, på et lille afspærret område. Det blev de dog hurtigt kede af og “marchen” sluttede langt tidligere end planlagt.

Se YouTube video af berlinernes antifascistiske blokade her:

Tags: