maj med AFA i Helsingborg – hvorfor egentlig det?

Antifascistisk Aktion har indkaldt til en tur til Sverige, hvor danske aktivister vil stoppe en planlagt nazimarch, sammen med svenske antifascister. Men hvorfor egentlig bruge krudt på nazister i udlandet 1. maj, hvor venstrefløjen traditionelt lufter sin egen dagsorden under hjemlige himmelstrøg?

AFA-arrangøren: “Det er bedre at rykke nu i starten”

Projekt Antifa har mødtes med en af arrangørerne bag turen, Emma fra AFA, for at få svar på dette og flere spørgsmål.

Hvorfor har AFA valgt at mobilisere til Helsingborg, på lørdag?

– Fordi det ville være en dumhed, at lukke øjnene. Det her er et nyt tiltag fra de svenske fascister. De er i en mindre politisk krise, hvor de ikke længere kan rekruttere nye ansigter på dage som f.eks. Salem-marchen. Derfor vil de kuppe 1. maj, og tale om finanskrisen, som jo bekymrer alle for tiden. Hvis de får en succes nu, altså tidligt, så bliver problemet kun værre de næste år.

Vi er mange som vil vise, at vi ikke vil finde os i deres racistiske og antidemokratiske skidt og møg. Slet ikke 1. maj.

Hvorfor ikke overlade de bekymringer til svenske antifascister?

– Vi ser det som et fælles problem. Det handler om solidaritet, men samtidig er det ret konkret. Der er jo også danske nazister der tager over for at marchere. Vi ser helst ikke, at de kommer styrket ud af sådan en udflugt, eller at de kopierer konceptet. Det er også dét der er på spil. Det er derfor jeg siger, det er bedre at rykke nu i starten.

Er det ikke vigtigt, at venstrefløjen går på gaden 1. maj, med sine egne paroler, f.eks. om en ansvarlig vej ud af finanskrisen?

– Jo! Jeg forestiller mig heller ikke den samlede venstrefløj rykke teltpælene op, ligesom AFA jo også har aktiviteter i København 1. maj. Men det kræver arbejdsro at være i offensiven. Den arbejdsro vil højreekstremisterne helst ødelægge.

Aktivisten: “Demo om dagen, dans om natten”

Projekt Antifa har også talt med B., en 23-årig aktivist, som har tænkt sig at tage med til Helsingborg.

Du har valgt at tage til Helsingborg på lørdag. Hvorfor det?

– Ja. Der sker fede ting herhjemme, men jeg synes det er vigtigt at stoppe nazierne, når de vil på gaden. Det er også noget med, at jeg kan gøre en forskel her.

Hvad med de festligheder, der normalt hører sig til 1. maj. Dem har du ikke noget imod at undvære?

– Tjoe, men man kan jo ikke være alle steder. Jeg håber der er nogen der har gemt en øl, til når jeg kommer tilbage.

Tilmelding på SMS: 21843432. Turen koster 150 kr. tur/retur.

Tags: