Björn Söderbergs morder er stadig aktiv nynazist

Foto: Den myrdede fagforeningsmand Björn Söderberg

Den 12. oktober 1999 blev den svenske fagforeningsmand Björn Söderberg brutalt myrdet i sit hjem af to svenske nynazister med hjælp fra en tredje.

Forinden havde Söderberg sandsynligvis medvirket til, at nynazisten Robert Vesterlund, der sad i ledelsen i en den lokale afdeling af fagforeningen Handels, var blevet afsløret som nazist. Söderberg vidste som en af Vesterlunds medarbejdere, at han var nazist. Man regner med, at det var Söderberg, der fortalte historien til avisen Arbetaren. Historien rullede, og snart var Vesterlund ikke længere i fagforeningens lokale ledelse. Vesterlund sagde en uge efter afsløringen op på sit arbejde.

De tre gerningsmænds straf

Et år efter mordet på Söderberg, den 14. juli 2000, blev tre gerningsmænd langt om længe dømt i landsretten. De var først blevet dømt i byretten, men nu skærpede landsretten strafudmålingerne. Hvor byretten ikke fandt det beviseligt, hvem af de to mænd, som gik ind i Söderbergs hjem, havde begået mordet, så landsretten anderledes på sagen. Landsretten holdt således begge mænd ansvarlige for mordet. Den tredje mand, som var blevet siddende i bilen under mordet, blev dømt for at hjælpe de to andre. De tre endte i alt med at blive idømt henholdsvis 11 og 3 års fængsel.

Hellekant på udkig efter nye våben

Fængselsstraffen ser dog ikke ud til at have kølnet Hampus Hellekants nynazistiske aktiviteter. Hellekant var den ene af de to mænd, der var med til at affyre de dødbringende skud, og det var hans pistol, de brugte. Det svenske tidsskrift Expo kan nu afsløre, at Hellekant efter sin løsladelse fra fængslet har lagt billeder på nettet af sig selv, hvor han poserer med et våben. Han har desuden været i kontakt med en kendt nynazist for at diskutere muligheden for at få en ny våbentilladelse, på trods af at han er dømt for mord.

Kortlægning af venstrefløjsaktivister og journalister

Efter at have afsonet to tredjedel af sin straf blev Hellekant løsladt i 2007, og her ser det ud til, at han genoptog sine nynazistiske aktiviteter. Han har tidligere hævdet, at han blot ville videre med sit liv efter fængselsstraffen, og at han havde lagt nazismen på hylden, men intet tyder på, at det er sandt. I oktober 2009 kan avisen Arbetaren afsløre, at Hellekant er gået i gang med at kortlægge venstrefløjsaktivister og journalister. Hans kortlægninger publiceres på to nynazistiske hjemmesider, Metapedia og Info14.

Efterfølgende benægter både de to hjemmesider og Hellekant, at der har været kontakt mellem dem. Expo har netop nu, den 9. februar 2010, afsløret, at Hellekant var i kontakt med Metapedia. Blandt andet for at aftale, hvordan begge parter skulle benægte, at Hellekant skulle have stået bag kortlægningen, efter at Arbetaren havde skrevet deres afsløring. Hampus Hellekant er altså endnu engang med sine nazistiske aktiviteter, der sidste resulterede i mordet på Björn Söderberg.

Læs Projekt Antifas tidligere omtale

Læs mere om Hampus Hellekant og hans nazistiske aktiviteter på Expos hjemmeside her

Læs mere om mordet på Björn Söderberg og det retslige efterspil på svensk wikipedia her