Reportage: Århus tur-retur

”Alle mine fordomme om sådan nogle AFA-busture er blevet gjort totalt til skamme”, lyder det muntert og fuldkommen uopfordret.

Ordene kommer fra en ung fyr et sted mellem Århus og København, hvor der bliver holdt en kort pause, inden busserne tilbagelægger det sidste stræk på vej tilbage mod hovedstaden.
Den unge passager har været i Århus og demonstreret mod White Pride sammen med mellem 5 og 600 andre antifascister. Nu er turen snart slut. Folk er trætte, men det er de færreste, der har planer om at tage direkte hjem. Det har været en god dag, og mange vil gerne ud at fejre det.

Et halvt døgn inden

Det er tidligt om morgenen – især på en lørdag – da de første antifascister ankommer til busserne, der skal fragte dem til Århus, hvor Good Night White Pride-kampagnen i dag markeres med en demonstration.

Folk krammer venner og nogle snakker kort om, hvad man mon kan forvente i Århus, inden de fordeler sig i busserne. Et kig over sæderækkerne afslører både nye og gamle ansigter. For nogle er det første gang. Andre har været på busture sammen mange gange tidligere.

Busserne triller af sted. Der er langt til Århus, men stemningen er god – som om forsamlingen var på vej til lejrskole.

Dem der ikke hopper…

Klokken 14 samles demonstrationen på rådhuspladsen i Århus, og det er klart, at det er en succes. 5-600 antifascister, primært fra den jyske hovedstad, er dukket op, for at vise, at White Pride ikke er velkomne. Hverken i Århus eller nogen andre steder. 
Demonstrationen forlader rådhuspladsen med vejrende faner og konstant vekslen mellem musik og antiracistiske kampråb.

”Ingen racister i vores gader,” ”Bekæmp racismen – her og nu” og ”Dem der ikke hopper – de er racister,” lyder det igen og igen fra forsamlingen. En mindre forsamling betjente følger demonstrationen tæt til fods. Men de hopper ikke.

Undervejs bliver der brændt romerlys af og holdt taler, der fortæller om kampagnen og opfordrer alle til at være aktive mod nazisme og fremmedhad. ”Uanset om man er indvandrer, homoseksuel, venstreorienteret eller noget andet, som White Pride ikke kan lide, så skal man kunne gå trygt her i Smilets By,” bliver der blandt andet sagt.

Det er en lang rute, og selvom demonstrationen snor sig igennem det meste af Århus, så er der ingen nazister at se. De har valgt at holde sig langt væk. I hvert fald for nu.

Den kendte højreorienterede blogger Kim Møller, der ofte lægger krænkende billeder og påstande på sin blog, havde dog nærmet sig demonstrationen ved Rådhuspladsen sammen med en ven tidligere. Ifølge Kim Møller var han der blevet overfaldet af personer fra Antifascistisk Aktion. Selvom bloggeren tilsyneladende er blevet smidt væk korporligt, så havde AFA imidlertid intet med det at gøre. Det slår gruppen også fast i en af sine ellers yderst sjældne udtalelser til pressen. Det er ikke første gang Kim Møller påstår, at han er blevet overfaldet af Antifascistisk Aktion.

På gensyn

Umiddelbart efter demonstrationen er slut gør københavnerne klar til at forlade Århus igen. Inden afgang bliver der brugt en del tid på at diskutere, hvor der angiveligt skulle være blevet kastet noget på bussen. Det er ikke til at få øje på nogen skrammer, men til sidst blev der identificeret en lille revne i den ene bagrude.

Det har været koldt, men folk er glade og tilfredse. Det har været turen værd, og mange er klar til at vende tilbage, hvis århusianerne inviterer igen. Det er altså mere et ’på gensyn’ end et ’farvel’ da busserne triller mod motorvejen og mod København.

På rastepladsen bliver der provianteret inden det sidste stræk, da de indledende ord fra den unge antifascist opsumerer dagens tur. Der er flere der smiler. Alle kender de vilde rygter om busture med Antifascistisk Aktion. I virkeligheden kan alle være med, og det er dagens tur et glimrende eksempel på. De antifascistiske passagerer står af i København. Nogle går hjem og andre tager direkte i byen. Her behøver man ikke bekymre sig om nazister.

I Århus er det en anden sag. Som det er traditionen tro efter antiracistiske og andre progressive arrangementer lusker nazisterne ud i nattelivet og forsøge at overfalde de enkeltpersoner, som de ikke turde komme i nærheden af tidligere på dagen. Om natten bliver en 17-årig og en 26-årig brutalt overfaldet. Politiet anholder nogle nazister, men de bliver – som sædvanligt – sluppet fri igen. Sådan er det desværre i Århus, og selvom overfaldende skete efter demonstrationen, så er den sande tragedie, at der ikke er noget usædvanligt i det. Overfaldende slår dog fast, hvor vigtig demonstrationen og resten af kampagnen mod White Pride er.