Mindedemonstration forstyrret af politi og nazister i Moskva

19. januar sidste år, blev den antifascistiske menneskeretighedsadvokat Stanislav Markelov og journalisten Anastasija Baburova, brutalt myrdet på åben gade i Moskva, af en kendt nazist.

Mordet på antifascisterne

Stanislav Markelov havde gjort sig upopulær hos den nationalistiske, politiske elite i Rusland. Han forsvarede i mange omgange antifascister, anarkister og tjetjenske civile, der hyppigt udsættes for forbrydelser af det russiske militær. Senest havde han forsvaret en tjetjensk pige, som var blevet voldtaget af en russisk major.

Journalisten Anastasija Baburova blev selv myrdet, da hun gik til modangreb på morderen, i et forsøg på at redde Markelovs liv.

De afdødes kammerater mener, at nazimorderen og dennes kæreste, som begge er anholdt og sigtet for drab, var lejemordere, hyret af personer i det russiske militær. Det er endvidere dokumenteret at morderen, Nikita Tichonov, har haft forbindelse til højtstående personer i det russiske regeringsparti, ‘Enigt Rusland’.

Kammerater mindes de myrdede

En mindekomité for de dræbte, Komitéen af 19. januar, havde indkaldt til demonstration i går, på årsdagen for mordene, men blev fra begyndelsen mødt af forbud og hetz fra myndighederne og medierne. Således forbød Moskvas kommunaladministration demoen, under et særpræget påskud, mens nationalistiske medier har raset imod komitéen.

I går kulminerede chikanen, da ca. 1000 antifascister valgte at trodse den politiske censur og forsamles for fredeligt at mindes deres kammerater.

Ifølge mindekomitéens blog afbrød politiet demoen midt i en tale og opløste forsamlingen. Det kom efterfølgende til sammenstød mellem demonstranter og politi, og ca. 80 blev anholdt.

Mens politiet skred ind overfor det fredelige mindearrangement, greb man ikke ind overfor de nazister, der var mødt op for at chikanere de demonstrerende antifascister.

Myndigheder i uhellig alliance med nazister

Episoden skriver sig ind i en sørgelig historie. Russiske myndigheder viser ofte uvilje mod at opklare mord begået af den militante nazibevægelse. Sammenhængen skal findes i, at overgrebene er primært er rettet imod etniske minoriteter – der ligesom i Danmark er upopulære – og venstreorienterede, som betragtes som landsskadelige elementer.

De russiske antifascister er på egen hånd i kampen mod nazisterne – og de trænger til solidaritet fra alle antifascister, alle steder.

Læs mere om mordene og Komitéen af 19. januar, hos Autonom Infoservice.

Se hvordan du kan støtte de russiske antifascister.

Tags: