Århusianere: »Vi skal skabe en velorganiseret antifascistisk bevægelse«

Ved årsskiftet lancerede århusianske antifascister en kampagne kaldet ‘Good Night White Pride’. Planen er, helt enkelt, at få sat en stopper for White Pride en gang for alle. Projekt Antifa følger kampagnen tæt, og har taget en snak med aktivisterne bag, om deres planer.

Hvorfor lancerer i kampagnen nu?

Vi har arbejdet i lang tid på den her kampagne, og mener at timingen for at udføre den er helt rigtig lige nu: vi har en bevægelse der er står samlet efter et godt år i 2009, og er klar til at tage hul på et nyt årti med en nazi-fri dagsorden her i Århus. Derudover ville vi gerne have COP15 overstået, så vi ikke fjernede fokus, men istedet kan koncentere os 100% om kampagnen.

Har situationen på højrefløjen spillet ind i lanceringen?

Ja, naturligvis. En af grundene til at rettte fokus på White Pride nu, er at vinterpausen i Superligaen gør deres ugentlige samlingssted, og foretrukne rekrutteringsgrundlag, er dødt frem til starten af marts. Derudover er White Pride svækket af interne stridigheder, og har i løbet af det forgangne år, bl.a ekskluderet et højtstående medlem af gruppen, ligesom rækken af retssager fra 2008 er fortsat, hvilket har resulteret i flere domme.

Men hvis White Pride står svagere nu, hvorfor så gå i offensiven mod dem?

Nogle mener at den passivitet, nazisterne har stået for den seneste måneds tid, er farlig at bryde. Vi mener denne passivitet er en illusion, som mere eller mindre finder sted hver eneste vinterpause. Derudover er der altid overfald, som offentligheden ikke hører om. Det er derfor vigtigt, at tage det nazistiske problem i Århus seriøst, også selvom de ikke er synlige i gaden hver dag. Problemet skal rives op med roden.

Er det ikke for snævert at fokusere på White Pride i stedet for hele nazi-scenen?

Den helt grundlæggende årsager til vores fokus på White Pride, er at de ‘parlamentariske’ foreninger som Vederfølner og Den Danske Forening ikke er en trussel på gadeplan. Det er White Pride desværre. Det er dem som sætter nazi-propaganda op i byen, og overfalder homoseksuelle, venstreorienterede og etniske minoriteter når de kan komme til det.

Så DNSB og Vederfølner går fri?

Vederfølner er selv er ved at gøre en ende på deres eksistens. Det er et blevet et indavlet projekt bygget op omkring Lars Rask, hans kæreste, søskende og deres kærester. De lider af et stort frafald af deltagere ved deres arrangementer, og håbet om at samle hele højrefløjen i en slags Dansk Front 2.0 er blevet en fiasko. I forhold til DNSB, så var de i starten af 2009 aktive omkring uddeling af løbesedler og registrering af venstreorienterede, men har siden da været praktisk talt usynlige. Dette skyldes at de flere gange er blevet konfronteret af autonome antifascister, samt at deres mini-fører, Daniel Carlsen, det seneste halve år har rendt rundt i soldater-uniform på Sjælland, og nu passer på den royale familie. Men det er da klart, at selvom fokus nu ligger på White Pride, så er vi klar til at stoppe fascisterne hvis de prøver på noget, uanset om de kalder sig SIAD, DDF, DNSB eller Vederfølner.

Hvad er de konkrete målsætninger?

Vores målsætninger er, helt grundlæggende, at alle skal kunne gå på gaden i Århus uden at frygte overfald af nazistiske volds-psykopater, samt at stoppe spredningen nazistisk propaganda, f.eks. klistermærker, plakater og grafitti. Derudover har vi planer om at forebygge tilgangen til det højre-ekstreme miljø, samt at se om vi kan få snakket noget fornuft ind i hovedet på de helt unge mennesker der flirter med nazimiljøet. Alt dette kræver, at vi skaber en velorganiseret antifascistisk bevægelse i Århus, som står stærkt på gaden, og som er i stand til at bekæmpe de organiserede fascister, hver eneste gang de stikker deres grimme ansigt frem i Århus.

Hvem er det I gerne vil have til at være aktive?

Alle! Det kan ikke understreges nok, at en stor bevægelse er vejen til succes. Det er ligemeget om du er en 16-årig 1.G’er, der aldrig før har deltaget i politiske aktiviteter, en 24-årig erfaren ræv med sort tøj, dreadlocks og piercinger, eller om du er 55 år, ryger majs-pipe og går i tweed-jakke. Det handler om at vise, at vi er rigtig mange mennesker der ikke har andet end foragt til overs for White Pride.

Hvilke aktiviteter er der på bedding?

Der er mange spændende ting på programmet. Vi skal ud og snakke på skoler, vi skal demonstrere, holde fester, aktionere, dele flyers ud og rigtig meget andet. Vi går en spændende og hektisk tid i møde. En ting er vi ihvertfald helt sikre på; folk kan godt begynde at glæde sig.

Hvad kan folk fra andre dele af landet gøre for at bakke op om jer?

Til at starte med kan de dukke op til demonstrationen d. 6 februar her i Århus. Vi starter klokken to på Rådhuspladsen, og det bliver en rigtig fed demonstration, med svedig stemning og aktive antifascister fra hele landet. Efterfølgende vil vi opfordre folk til at følge med her på Projekt Antifa og vores egen hjemmeside, da vores aktiviteter projekter løbende vil blive offenliggjort her. Århus er en dejlig by, og vi kan godt lide at få besøg, så folk er velkomne til at kontakte os, og komme på besøg, der er altid brug for ekstra folk. Der kommer ikke til at mangle aktiviteter, aktioner og happenings man kan tage del i, også selvom de ikke alle sammen bliver annonceret på forhånd.

Hvilke forventninger har I til demoen den 6.?

Vi forventer mange engagerede mennesker, og så glæder vi os til at dele erfaringer med antifascister fra resten af landet. Vi forventer, og håber også at en masse nye ansigter vil gå på gaden denne dag, og tage del i, hvad der er vores alles ansvar, nemlig at sikre mangfoldighed i Smilets By. Det er altid fedt at få besøg til sådanne arrangementer, man ved at de mennesker der kommer til Århus, er mennesker der mener det alvorligt, og det er altid fedt. Og så regner vi med at det bliver et brag af en demonstration som vil være et rigtig godt startskud for vores kampagne.

Hvad er stilen til demoen?

Vi har som udgangspunkt ikke planlagt andet end en demonstration, som en demonstration nu er, men det er klart at hvis fascister angriber os, så står vi sammen som en gruppe og forsvarer os.

Projekt Antifa dækker løbende Good Night White Pride-kampagnen.

Besøg kampagnens hjemmeside

Tags: