Nazister tager ansvar for terror

27. november blev et russisk eksprestog afsporet på vej fra Moskva til Sankt Petersborg. Ved gerningsstedet blev der fundet rester af sprængstoffer, og myndighederne efterforsker sagen som en terrorhandling.

Ifølge den russiske avis Novaya Gazeta, har ukendte Combat 18-medlemmer taget ansvar for bombesprængningen på en internetside. Combat 18 har tidligere stået bag bombeterror, ildspåsættelser og overfald. I 1999 sprang et britisk medlem f.eks. tre sømbomber i London, hvormed tre personer døde og 129 blev såret.

Det er dog endnu uvist, hvilke motiver nazisterne skulle have bag terrorhandlingen. Imens har politiet primært blikket rettet imod militante kaukasiske grupper, der tidligere har stået bag lignende anslag i Rusland.

Noget kunne tyde på, at Combat 18-udmeldingen er en ‘and’ – måske et led i en temmelig selvdestruktiv pressestrategi. Hvis ikke, er her tale om den hidtil største og mest spektakulære voldshandling rettet imod tilfældige civile, fra den russiske nazibevægelses side.