Betjent dømt for venstrefløjsarkiv

CPR-numre, tidligere domme, sigtelser, signalementer og endda billeder. Den højreorienterede betjent Peter Ulrik Jensen var grundig, da han igennem længere tid udnyttede politiets mange forskellige arkiver og registre. Flere hundrede opslag blev det til, i hans jagt på oplysninger om personer, som han vurderede var aktive på venstrefløjen. Det private opslagsværk blev opbevaret hjemme på hylden i et brunt ringbind, hvor han løbene tilføjede nye data til registeret.

Nu har han både Københavns Byret og Østre Landsrets ord for, at det var ulovligt. Landsretten stadfæstede i fredag byretsdommen på 30 dages betinget fængsel. Peter Ulrik Jensen er suspenderet fra sit arbejde.

Politimanden blev anholdt i 2007, dagen inden rydningen af Ungdomshuset. Sandsynligvis efter opfordring fra PET, som han havde forsøgt at etablere kontakt med. I hans hjem fandt politiet foruden det private register også højreradikalt propagandamateriale og et jagtgevær med ammunition. En efterfølgende gennemgang af slettede emails viste, at betjenten har tæt kontakt til kendte højreekstremister. Trods resultaterne af ransagningen fortsatte politimanden på sit arbejde med fri adgang til arkiverne helt frem til januar i år, da der blev rejst tiltale imod ham.

Efterforskerne vurderer, at informationerne med stor sandsynlighed er videregivet til personer uden for politiet. Det har betjenten gjort tidligere i en anden sammenhæng, men det har ikke været muligt at føre bevis for det i denne sag. Blandt andet fordi betjenten med tiden er blevet mere omhyggelig med at sløre sine elektroniske spor.

Se tidligere omtale på Projekt Antifa.

Se Researchkollektivet Redox’ omfattende artikel om sagen.