Nazi-fiasko i Hamburg

Schanzenfest er en illegal gadefest, der i næsten 20 år i træk er blevet afholdt i i bydelen Schanzenviertel i Hamburg. I år forsøgte kommunen at forbyde festen, hvilket udløste massive gadekampe mellem på den ene side beboere og venstreradikale, og på den anden side politiet. For at protestere mod forbuddet og politiets magtanvendelse organiserede arrangørerne endnu en fest. Dette skabte stor opmærksomhed i medierne, og NPD prøvede med sin demonstration fredag at trække emnet ind i den lokale valgkamp.

Af sikkerhedsmæssige årsager kunne nazister kun få lov til at holde deres manifestation dagen før Schanzenviertel-festen, og langt væk fra netop dette kvarter – den stillestående demonstration blev i stedet afholdt ved byens hovedbanegård.

3500 personer mødte op til en fredelig demonstration mod NPDs manifestation, men mange hundrede af disse prøvede også at komme frem til nazisterne. Politiet var mødt op med 1500 betjente, og det lykkedes derfor ikke antifascisterne at forhindre manifestationen. Denne var dog komplet omringet af antiracister, og ingen udenforstående kunne se den lille skare NPD-sympatisørere bag de mange kæder af demonstranter og betjente.

Før demonstrationen var nazisternes højttalervogn blevet opdaget af en gruppe antifascister, og ved et lyskryds blev den angrebet. I bilen sad to af Tysklands mest prominente nazister, advokaten Jürgen Rieger og Thomas Wulff. Lydvognen blev saboteret, og efter en hastig flugt ankom de to fascister næsten to timer forsinket til demonstrationen.

Alt i alt var dagen en stor fiasko for NPD, der flere gange de seneste år har forsøgt at markere sig i Hamburg – hver gang uden held, blandt andet takket være den stærke antifascistiske bevægelse i byen.

Læs mere på Indymedia.dk om årets Schanzenfest.