Al handling påskønnes! – interview med Sort Stue

Vi møder Jake Juke (aka MC Grænsebrænder) og Lester fra hiphop-kollektivet Sort Stue på en dejlig solskinsdag på Christiania. Sort Stue er en ti personer stor gruppe, der inden for de sidste år er blevet et veletableret navn på den venstreorienterede musikscene. Gruppen har optrådt til et utal af fester og støttekoncerter, og har netop udgivet deres fjerde album ”Endnu en ulovlighed”, der lige som de foregående plader insisterer på at tage emner som ulighed og racisme op i deres tekster.

Propaganda og fysisk konfrontation

Hvordan tænker I antifascisme?

Jake Juke: Til at starte med vil jeg sige at antifascisme er mere end blot én bevægelse. Det er meget større.

Hvad er det så?

Jake Juke: Det er noget, man ikke helt har et ord for endnu. Det er det samme med Pariserkommunen (I 1871 gjorde Paris oprør og oprettede et revolutionært folkestyre kaldet Pariserkommunen, red.). Før noget bliver til noget, er det bare, hvad det er, og det er det samme med denne kamp.
Men jeg ser mig ikke som en del af en fasttømret gruppe. Jeg laver mine egne klistermærker og hænger dem op, når jeg har lyst til det.

Der er jo mange forskellige måde at lave antifascisme på? Kan I prøve at beskrive nogle af jeres tanker om disse kampe? Eller man kan sige: Hvilke niveauer ser I i den antifascistiske kamp?

Lester: Der er jo et utal af niveauer og aspekter i denne kamp. Fra at invitere sine naboer til at fjerne nazi-graffiti om dagen til at kaste en sten igennem forruden på en nynazistisk bil om natten.
Selvom jeg ikke identificerer mig med nogen fasttømret gruppe, så sætter jeg alligevel pris på de antifascistiske gruppers arbejde – også selvom jeg ikke altid er hundrede procent enig i gruppernes politik eller måden, de gør tingene på. De gør sgu et utroligt prisværdigt arbejde, og jeg tror, at det er vigtigt at tænke alsidigt i denne kamp.

Jake Juke supplerer: Lige præcis. Man skal anerkende folks forskellige måder at kæmpe på. Mangfoldighed er meget vigtigt. For mig handler kampen mod fascismen selvfølgelig om magtmisbrug, men jeg kæder også den antifascistiske kamp sammen med er lang række andre kampe f.eks. mod racisme, sexisme og homofobi.

Lester: Men netop fordi den antifascistiske kamp er på så mange niveauer, kan det udadtil se ud som én stor bevægelse, selvom det ikke er det. Overordnet kan man sige, at der er mange forskellige mål, men dog stadig et vist sammenfald inden for disse mål. Og kampen bliver især tydelig, når den står over for højreradikale ekstremister.

Hvad er det så, Sort Stue kommer med?

Jake Juke: Man kan vel kalde det et propagandaorgan. Vi vil gerne give opbakning til alle de folk, der sidder ude omkring i de mindre byer og netop kæmper mod racisme, sexisme og homofobi, så de ikke føler sig alene i denne kamp. Der er jo mange, som ikke kender til alle de forskellige initiativer, og som netop prøver at bekæmpe disse ting. Det er vigtigt at give dem opbakning.

Lester: Det, som vores musik gerne skulle gøre, er at bekræfte de folk, som kæmper på alle de forskellige fronter. Det er en støtteerklæring til dem. Men også et forsøg på at opildne folk, der ikke kæmper endnu, til at komme i gang.

Al handling påskønnes

Mange er jeres tekster har et meget militant udtryk. Hvad er jeres tanker bag de udtryk, I giver gennem jeres musik?

Lester: Jeg tænker det som en helt reel opfordring og helt konkret. Vores musik skal bekræfte folk i, at det er cool at lave ’Bedsteforældre for asyl’, men at det samtidig kan være i orden at gribe til hårdhændede metoder over for nazisterne.

Jake Juke: Rap-musik her den store fordel, at man i rappen kan udtrykke meget komplekse ting og stadig blive opfattet som ærlig. Det er netop dét, som er vigtigt for os. Det skal være reelt. Vi prøver jo ikke at score kassen på at sælge T-shirts eller ringetoner. Vi vil gerne bare have vores budskaber ud.
Vi leverer ikke noget for at sælge det. Det handler for os om at vise nogle følelser og holdninger, som folk kan relaterer til.

Lester: Men igen, det er en konkret opfordring til at gøre noget, hvis man er uenig i, hvordan tingene foregår, og her tænker vi ikke på, at nogle aktioner er bedre end andre. Eller sagt på en anden måde: Al handling påskønnes!

Vi synes, at det er fantastisk, hvis nogen tager initiativ til at gøre noget aktivt. Vi mener, at man gerne må tage tingene i egne hænder og gøre noget på trods af, at det politiske klima ikke er i medvind. Selvom politikerne kan være hurtigt ude og tage afstand fra forskellige aktioner såsom Luk Lejeren, mener jeg stadig, at disse initiativer er meget prisværdige.

Jake Juke: Antifascistisk musik kan jo være mange forskellige ting. Lige fra folkesange til Halfdan Rasmussen til alle mulige andre grupper og bands. Det kan have mange utryk. Vi giver bare et billede af vores hverdag og de følelser og holdninger, vi har.

Hvad vil I sige til alle de folk, som lytter til jeres musik og tænker: Det vil jeg sgu også være en del af?

Lester: For det første handler menneskelig styrke om fællesskab, så det vigtigste, man kan gøre, er at finde nogle andre, der deler ens visioner og tanker, som man kan gøre noget aktivt sammen med, og hvad man nu kan gøre, kan jo være hvad som helst. Men basen for, at der kan ske noget er, at der er andre, som man kan dele sine tanker med og arbejder sammen med politisk, men også med sig selv og hinanden.

Jake Juke: Ja, jeg tror at det er vigtigt netop at se indad. At man ikke bare arbejder med et politisk emne, men også hvordan man arbejder med et politisk emne. Jeg tror, det er vigtigt at se på, hvordan strukturen i den gruppe, man forhåbentlig kan få på benene, ser ud. Her er det vigtigt at etablere og fastholde en flad struktur, så man kan være sammen om kampene. Hvis strukturen er tilpas flad, kan den netop også rumme meget forskellige mennesker og derved give kampen nye og spændende dimensioner.

Alle Sort Stues albums kan downloades gratis på deres hjemmeside sortstue.org.